Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hatékony eszköz a drogellenes harcban

Drogprevenciós képzés pedagógusoknak

2017. november 14. kedd

Életvezetési ismeretek és készségek címmel négynapos drogprevenciós képzést tart a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) ferencvárosi és józsefvárosi pedagógusoknak a Kesztyűgyár Közösségi Házban. A képzés első napján Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere és Kállay Gáborné, Ferencváros alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket.

Idén tavasszal kötött együttműködést a józsefvárosi és a ferencvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A két kerület abban állapodott meg, hogy kölcsönösen segítik egymást a drogellenes harcban. Ennek egyik állomásaként november 13. és 16. között IX. és VIII. kerületi pedagógusok vehettek részt egy – 40 kreditpontot biztosító – drogprevenciós továbbképzésben, amelynek költségeit teljes egészében a Józsefvárosi Önkormányzat vállalta, a két kerület között megkötött együttműködési megállapodás alapján.

Az akkreditált képzés első napján Sára Botond köszöntőjében arról beszélt, hogy a 2014-ben újjáalakult Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum egyik legfontosabb pillére a drogprevenció. „Megelőzni a bajt, amely egyre inkább érinti a legkiszolgáltatottabb korosztályt is, a gyerekeket” – hangsúlyozta.

Mint mondta: nagyon fontos, hogy a fiatalok hogyan találkoznak először a kérdéssel. Pedagógusok által a káros oldalát megvilágítva, ezzel egyidejűleg eszközt kapva arra, hogy hogyan védjék meg magukat, vagy az utcán, teljesen más megközelítésben és szándékkal, kiszolgáltatva a drogok világának. Ha már egy gyermeket meg lehet menteni a függőségtől, akkor már volt értelme a munkának – emelte ki az alpolgármester.

Sára Botond azzal folytatta: emellett ugyanolyan fontos foglalkozni azokkal is, akik már találkoztak a problémával. Józsefváros vezetése a rehabilitációban, és a komplex kezelésben hisz. Az alpolgármester örömét fejezte ki, hogy más kerületek is csatlakoznak ehhez a szemlélethez, mint fogalmazott: „egyre többen vagyunk, akik merünk foglalkozni a témával”. Sára Botond végül megköszönte a pedagógusok részvételét, akiknek jó munkát kívánt, valamint azt, hogy az itt megszerzett tudást hasznosítani tudják.   

Kállay Gáborné ferencvárosi alpolgármester megköszönte a JKEF kezdeményezését, és azt is hogy IX. kerületi pedagógusok is részt vehetnek a tanfolyamon.

Leszögezte: Ferencvárosban is úgy gondolják, hogy a probléma nem szűnik meg a kerülethatárokkal és együtt kell küzdeni azért, hogy a gyerekek egészségesebben nőhessenek fel.

Ferencz Orsolya, a JKEF elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt években a józsefvárosi óvodákban és általános valamint középiskolákban már bevezették a tanfolyamon elsajátítható módszert.

A pedagógusok visszajelzései alapján elmondható, hogy egy olyan hatékony eszközt kaptak a drogellenes harcban, ami valóban védőhálót képes vonni gyermekeink köré, megvédve őket attól, hogy az addikció csapdájába essenek – zárta szavait Ferencz Orsolya.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben