Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Elutasították a helsinki bizottság keresetét

Kocsis Máté: Ez egy abszurd ügy

2017. november 14. kedd

A Fővárosi Törvényszék – megismételt elsőfokú eljárásban – kedden elutasította a Magyar Helsinki Bizottság keresetét abban a személyiségi jogi perben, amelyet a Józsefvárosi Önkormányzat és Kocsis Máté polgármester ellen indítottak egy Facebook-bejegyzése miatt, miután migránsok lepték el 2015 nyarán a II. János Pál pápa teret. Kocsis Máté sajtóbeszélgetésen elmondta: ez egy abszurd ügy, ami a megtévesztésről és nem a valóságról szól.

A törvényszék közölte: a Magyar Helsinki Bizottság keresetében annak megállapítását kérte, hogy az önkormányzat és 
a polgármester zaklatást követett el a Magyarországra érkező migránsokkal szemben. A civil szervezet szerint a Facebook-bejegyzéssel megsértették a migránsok emberi méltósághoz fűződő jogát.

Kocsis Máté 2015. augusztus 5-én azt írta a közösségi oldalon: „A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkre tették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen... Meg fogjuk védeni a közvagyont, és minden törvényes eszközzel garantálni fogjuk a józsefvárosiak biztonságát.”

Az alperesek ezzel szemben arra hivatkoztak, hogy a Facebook-bejegyzést nem az önkormányzat, hanem Kocsis Máté tette ki magánszemélyként, a bejegyzés pedig véleménynyilvánítás, egy közügyhöz kapcsolódó politikai vitában kifejtett álláspont volt.

A perben a törvényszék 2016. november 8-án meghozott elsőfokú ítéletében elutasította a Magyar Helsinki Bizottság keresetét, de a döntést a Fővárosi Ítélőtábla 2017. április 13-án 
hatályon kívül helyezte és kötelezte az elsőfokú bíróságot a per újabb tárgyalására. A megismételt eljárás végén ismét elutasító ítéletet hozott a törvényszék. „A bíróság megállapította, hogy a perbeli Facebook-bejegyzés szövegének teljes egésze eleve nem valósít meg zaklatást” – írták.

Van egy alaphelyzet, amikor illegális bevándorlók elárasztanak egy szépen felújított teret, mintegy nyolcvanmillió forint kárt okoznak, a környékbeliekben félelmet ébresztenek, majd elmennek az országból, és egy kerületi polgármesternek elnézést kellene kérnie azért, hogy mindezt szóvá teszi – ismertette az ügy hátterét a sajtó képviselőivel Kocsis Máté.

„Ez egy abszurd ügy, ami a megtévesztésről szól, ezért hangoztattam az eleje óta, hogy nevetséges. Ma pedig a bíróság első fokon is elutasította a Helsinki Bizottság keresetét, mert nem zaklattam fel a lelkivilágát az egyébként magyarul nem beszélő, és valószínűleg a kerületi polgármester Facebook-oldalát nem bújó bevándorlóknak.” A polgármester hozzátette: a bíróság nem vizsgálta a per során a Facebook-bejegyzés valóságtartalmát, és a Helsinki Bizottság keresetében sem arra fektette a hangsúlyt, hogy az állítás igaz, vagy sem.

Kocsis Máté elmondta: ő a tényeket írta le, ugyanis egy polgármesternek a megválasztását követően a közvagyon és a közösségi érdekek védelmében kell eljárnia. „Legalább olyan fontos ilyen helyzetben a lakosság megnyugtatása, mint a politikai korrektség.”

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben