Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Minden magyar felelős minden magyarért”

Ünnepélyes állampolgársági eskütétel a Polgármesteri Hivatalban

2017. november 15. szerda

Huszonnyolc honfitársunk tett állampolgársági esküt és vette át honosítási okiratát Sántha Péternétől, Józsefváros alpolgármesterétől november 14-én a Polgármesteri Hivatalban. Az eskütétel végén a megjelentek egy pohár pezsgővel is koccintottak Józsefváros 240. születésnapja alkalmából.

A Himnusz eléneklését követően Sántha Péterné köszöntőjében arról beszélt, hogy ugyanolyan történelmi pillanat ez, mint amilyen sorsfordító volt a kényszerűen megrajzolt határainkon kívül rekedt honfitásainknak az, amikor elvesztették állampolgárságukat. „1920. június 4-én az első világháború győztes hatalmai olyan békediktátumot erőltettek az akkori Magyar Királyságra, amely példa nélkül áll az újkori történelemben” - hangsúlyozta. Majd hozzátette: 1920. június 5-én magyarok milliói ébredtek arra, hogy már nem a Magyar Királyság, hanem Csehszlovákia, Románia, a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság vagy Ausztria területén élnek, és bár ezzel elveszítették magyar állampolgárságukat, de nemzetiségüket nem.

Az eskütevőkhöz fordulva kiemelte: „Önök most azért vannak itt, hogy visszakapják ősi jussukat, a magyar állampolgárságukat”. Az alpolgármester szerint a jelenlévők tudják, mit jelent ellenszélben haladni, mit jelentenek Szabó Dezső szavai, miszerint: minden magyar felelős minden magyarért. Ez a gondolat vezérelte a 2010-ben megválasztott polgári kormányt, amely törvénybe iktatta a határon kívül rekedt magyarok gyorsított honosítási eljárását. Azóta már több mint 1 millió honfitársunk kérte újra a magyar állampolgárságot – fűzte hozzá. 

Sántha Péterné végül megköszönte az eskütevőknek, hogy éltek a lehetőséggel és folyamodtak a magyar állampolgárságért, majd azt kívánta nekik, hogy a magyar állampolgárság legyen erőt adó tudat a mindennapjaikban.

Az ünnepélyes fogadalomtétel után Sántha Péterné átadta a honosítási okiratokat, és a jelenlévők közösen elénekelték a Szózatot. Ezt követően a résztvevők koccintottak egy pohár pezsgővel Józsefváros fennállásnak 240. évfordulója alkalmából. 

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben