Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szakmai konferenciát szervezett a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztetető Fórum

A pedagógus lehetőségei a drogellenes küzdelemben

2017. november 16. csütörtök

Immár harmadik alkalommal szervezett szakmai konferenciát a fővárosi óvodai és iskolai pedagógusok számára a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF). A résztvevőknek mondott köszöntőjében Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere kiemelte: más kerületek csatlakozásával olyan folyamatokat tudnak elindítani a drogellenes küzdelemben, amellyel felkészülten és egységesen tudnak fellépni a drog ellen egész fővárosi szinten. A Polgármesteri Hivatalban november 15-én megrendezett konferencián színvonalas előadások nyújtottak segítséget a pedagógusoknak.

Szerda délelőtt teljesen megtelt a Polgármesteri Hivatal díszterme, ahol több, mint száz pedagógus vett részt a JKEF által szervezett konferencián. Kocsis Máté polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy az a szemlélet, amely szerint a drogprobléma csak az egészségügyi ellátás vagy a rendőrség feladata lenne, leomlani látszik, és nem is elfogadható.

„Meg kellett teremtenünk annak a fórumát, hogy a pedagógusokat, akik nevelik is a gyermekeinket, bevonjuk a munkába” – tette hozzá. A polgármester rávilágított: az utóbbi időben megváltozott a társadalmi közeg. A gyermekekre többek között az interneten terjedő egyes káros tartalmak is hatással vannak. 

Közös fellépés a kábítószer ellen

Kocsis Máté szerint a szülőknek és a pedagógusoknak össze kell fogniuk, emellett az önkormányzatnak is foglalkozni kell a kérdéssel. „Teret kell biztosítanunk az ilyen konferenciáknak, ahol a valódi szakemberek adhatják át a tudásukat és a tapasztalataikat a pedagógusoknak, szülőknek” – szögezte le a kerület első embere.

Mint mondta, büszkék arra, hogy egyre több önkormányzattal együtt tudnak működni: Józsefváros kétoldalú megállapodást kötött eddig  a IX., a X., és a XVII. kerületekkel, és hamarosan az V. és a XVIII. kerülettel is fog. Kocsis Máté végezetül azt mondta: bízik benne, hogy egyre többen fognak csatlakozni és ez olyan folyamatokat indít el a drogellenes küzdelemben, amellyel hosszú évtizedekre felkészülten és egységesen tudnak cselekedni fővárosi szinten.

Közbiztonság, prevenció, egészségügy

Ferencz Orsolya, a JKEF elnöke, önkormányzati képviselő előadásában kiemelte: az önkormányzat 2014-ben új alapokra helyezte a JKEF működését, amely ma már több mint 60 taggal az ország egyik legnagyobb kábítószerügyi egyeztető fóruma. Hozzátette, munkájuk három alappilléren nyugszik: a közbiztonsági mellett, prevenciós és egészségügyi munkacsoportjuk is van.

A közbiztonsági munkacsoport oszlopa a kerületi rendőrkapitányság – amely egy rendkívül hatékony drogellenes akciócsoportot hozott létre –, emellett tagjai a polgárőrök és a közterület-felügyelők is. Józsefváros bűnügyi mutatóiról szólva elmondta: a tavalyi évre csaknem 35 százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma az azt megelőző évhez képest. 

Nemet mondunk a marihuána legalizációjára

Ferencz Orsolya azzal folytatta, hogy a prevenciós munkacsoport – amely tagjai között tudja többek között a józsefvárosi intézményi hálózatot, a bölcsődéket, óvodákat, a KLIK intézményeit és sportegyesületeket is – célja, hogy azok a fiatalok, akik még nem találkoztak a kábítószerrel, a jövőben se találkozzanak a problémával.

Az egészségügyi munkacsoportjukról szólva elmondta: a felépülésközpontú rehabilitáció és a reszocializáció pártján állnak. Hozzátette: ebben a legnagyobb segítőtársuk az Emberbarát Alapítvány, amelynek segítségével a józsefvárosi fiataloknak is biztosítják a bentlakásos komplex rehabilitációs intézmény ellátását. A JKEF elnöke beszélt a marihuána legalizációjának kérdéséről is, amelyet az önkormányzat határozottan ellenez, hiszen mint mondta: nem létezik könnyűdrog, csak kapudrog van.

Láncky Edit, a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője örömét fejezte ki, hogy részt vehetett a munkában annak érdekében, hogy minél több pedagógushoz eljusson a segítség a drogellenes küzdelemben.

A nap folyamán a résztvevők hasznos előadásokat hallhattak többek között a piacot jelenleg uraló szerekről, a fiatalok közötti kommunikációs gyakorlatokról a digitális térben, a pedagógiai módszerekről, valamint a függő fiatalok gondozásáról is. 

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben