Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nemzeti konzultációs vitaest a H13-ban

Milyen Európát szeretnénk?

2017. november 16. csütörtök

Ha Európa nem képes saját magát megvédeni, akkor ez meghívót jelent milliók számára. A küzdelem azért folyik, hogy meghagyják azt a jogot nekünk, hogy eldönthessük, kivel kívánunk együtt élni és kivel nem – jelentette ki Gulyás Gergely frakcióvezető, aki Kocsis Máté józsefvárosi polgármesterrel közösen tartott lakossági fórumot csütörtökön este a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban.

A telt házzal zajló vitaest felvezetőjében Kocsis Máté elmondta: a jelenleg is zajló nemzeti konzultáció visszajelzései megadják a kormánynak azt a megerősítést, amelyet a brüsszeli vitákban fel lehet használni.

A migrációs probléma nagyságát és tétjét egyre többen látják, és egyre többen érzik át annak a jelentőségét, hogy ha 2-3 év alatt ekkorát változott a világ, akkor milyen jelentős változás jöhet 20-30 év múlva. Józsefváros polgármestere kiemelte: fontos, hogy a többség akarata minél inkább érvényesüljön. „Mi kíváncsiak vagyunk arra, hogy mit gondolnak az emberek, minden egyes vélemény számít” – jelentette ki Józsefváros polgármestere. 

Kötelezettségünk megvédeni külső határainkat

„A küzdelem, ami ma zajlik, a migrációról szól, de ennél jelentősebb ügyek is vannak a háttérben: az, hogy milyen Európát képzelünk el a jövőben” – vette át a szót Gulyás Gergely. „A magyar kormány álláspontja az elejétől fogva világos: a külső határvédelmet hangsúlyoztuk, kerítést építettünk a déli határon, egyértelművé tettük, hogy Magyarországot nem hagyjuk bevándorló országgá válni.

Nyilvánvalóvá tettük, hogy nem támogatjuk azt a tervet, hogy egy olyan európai egyesült államok jöjjön létre, amelyben a nemzetek feloldódnának” – jelentette ki. Nyugat-Európában vannak olyan államok, amelyek már bevándorló országgá váltak. „Európának a középső része azonban el akarja kerülni ezt a veszélyt. Minden schengeni övezethez tartozó tagállamnak kötelezettsége, hogy a külső határait megvédje” – fejtette ki a frakcióvezető.

Jogunk van eldönteni, kivel akarunk együtt élni

Gulyás Gergely szerint eljutottunk oda, hogy az európai elit 2015-ben azt ünnepelte, hogy százezrek és milliók akarnak Európába jönni. „Majdnem 2 millió ember érkezett 2015-ben Európába, azonban a választópolgárok többsége nem kér ebből. Az elmúlt két évben a nyugat-európai választásokon mindenhol gyengültek a bevándorlásbarát erők. A lengyel, a német, a cseh és az osztrák választáson is a migráció volt a legfontosabb kérdés” – részletezte Gulyás Gergely.

„Nem vagyunk hajlandóak elfogadni azt, hogy azokat, akik illegálisan Európába jönnek, valamilyen kvóta szerint szét kellene osztanunk a tagállamok között. A jogsértést nem szankcionáljuk, ráadásul a jogsértőkkel szemben Brüsszel szolidaritásért kiáltozik. Milyen kötelezettségünk alapján kellene befogadni olyanokat, akik csupán a jobb élet reményében és az európai szociális ellátásáért jönnek ide?” – tette fel a kérdés Gulyás Gergely. Aki valóban menekült – fűzte hozzá – annak is az első biztonságos országban kell menedékjogot biztosítani. „Irak, Szíria, Afganisztán: a háborúk tőlünk 7-8 ezer kilométerre zajlanak. Ha a köztünk és köztük található hat-nyolc ország teljesen biztonságos, akkor milyen alapon állítják, hogy onnan nekünk bárkit is be kellene fogadni? Nyitottak voltunk arra, hogy segítsük az első biztonságos országot – Szíria esetében Törökországot –, ahol százezreket, esetleg milliókat kell ellátni. Ebben lehet és kell szolidaritást vállalni. De hogy itt, nálunk kelljen új hazát biztosítani, azt semmi nem írja elő” – fejtette ki Gulyás Gergely. 

Ha Európa nem képes saját magát megvédeni, akkor az meghívót jelent milliók számára, ezért a külső határvédelem kulcsfontosságú. Ez egy zsidó-keresztyén kulturális gyökerű kontinens, amelynek így elveszhetnek saját hagyományai, értékei. Európa nyugati fele már sok szempontból bevándorlóvá vált. A küzdelem azért folyik, hogy meghagyják azt a jogot nekünk, hogy eldönthessük, kivel kívánunk együtt élni és kivel nem – mondta végezetül Gulyás Gergely. 

Fotó: Baranyai Attila/ Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben