Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Örökségünk megőrzése a legfőbb feladatunk

Ünnepi istentisztelet Józsefváros születésnapja alkalmából

2017. november 27. hétfő

A Külső-Józsefvárosi Református Egyházközség – amelynek áldozatos munkáját az idei évben Becsületkereszt kitüntetéssel ismerte el kerületünk önkormányzata – november 26-án ünnepi istentiszteletet tartott városrészünk 240. születésnapja alkalmából. A Kovács Dávid Emil református lelkipásztor vezette istentisztelet a közel három hetes ünnepi rendezvénysorozat záróakkordjaként szolgált. A gyülekezetet Kocsis Máté polgármester nevében Ferencz Orsolya képviselő köszöntötte, és koncertet adott a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes.

Kovács Dávid Emil az ünnepi istentisztelet kapcsán elmondta, Józsefváros születésnapja vallási hovatartozástól független, mindenki számára fontos esemény, amelynek ünneplése erős kapocs kerületünk minden lakója között. Hozzáfűzte azt is, hogy a helyi gyülekezetek hatékonyan csak teljes összefogásban tudnak dolgozni, ám elengedhetetlen az önkormányzattal való összefogás is, hiszen egymást kölcsönösen támogatva, egységben lehet csak kitűzött céljainkat elérni.

A lelkipásztor igehirdetésében kitért arra, hogy egységünknek az alapját és erejét a lelki közösség adja, és a Józsefváros mögött álló 240 év – bár már történelem – valójában a közösen megtett utunk felező pontja. „Nem elkezdtünk és befejeztünk valamit, hanem a munka jó része még előttünk áll. Mindeddig megtartott és megvédett minket az Úr, ám tudnunk kell, csakis Jézus Krisztus útját követve van jövőnk” - mondta Kovács Dávid Emil.

Ferencz Orsolya képviselő Kocsis Máté polgármester szavait tolmácsolva a gyülekezetnek elmondta: Józsefváros történelme – köztük az 1848-49-es és az 1956-os forradalom – nem csak kerületünk lakosságát, de az egész nemzetet összeköti. „Hosszan sorolhatnánk az elmúlt 240 esztendő eseményeit, ám ami a legfontosabb, és mindannyiunkban közös, hogy mindannyian büszkék vagyunk Józsefvárosra, hagyományainkra, és sokunkban él a törekvés, hogy megőrizzük örökségünket a jövő generáció számára. Kívánom, hogy ennek szellemében teljen nem csak a mai nap, hanem az előttünk álló időszak is.”

A polgármester gondolataihoz a képviselő hozzáfűzte: a reformáció 500 esztendeje a hit megtartásáról és a megmaradásról szólt, ám ehhez hasonlóan az előttünk álló időszakban is soha nem látott szükség lesz mindannyiunk helytállására, hogy őseink örökét megőrizzük.

Az istentisztelet végeztével Ferencz Orsolya és Kovács tiszteletes felvágta Józsefváros tortáját, boldog születésnapot kívánva városrészünknek.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben