Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A hagyományostól az egészen izgalmas ízekig

Lekvárfőző verseny az idősklubok tagjainak

2017. november 28. kedd

Idén először rendeztek a józsefvárosi idősklubok tagjainak lekvárfőző versenyt, amelynek a Napraforgó Idősek Klubja adott otthont. November 27-én közel hetvenféle termék került a zsűri – amelynek elnöke Dudás Istvánné önkormányzati képviselő volt – asztalára, a nyertes pedig egy hagyományos hecsedli lekvár lett.

Várakozást felülmúlóan sok lekvár készült a versenyre, ami nehéz helyzetbe hozta a zsűri tagjait, hiszen 64 ínycsiklandó lekvárt végigkóstolni is embert próbáló feladat. „Amiket Önök alkottak, azok egyszerűen fantasztikusak. Ezek közül nagyon nehéz választani, mindegyik különleges és finom. Magam is háziasszony vagyok, így tudom hatalmas munka a befőzés, de azt hiszem, megéri látni a család elégedettségét” – intézte szavait a versenyzőkhöz Dudás Istvánné önkormányzati képviselő.

A zsűri hosszas tanakodása után végül megszületett a végeredmény: a harmadik helyen Schultz Margit végzett vörösboros körtelekvárjával, a második helyet Lipérc Lászlónak ítélték őszibarack-lekvárjáért, a győztes pedig egy hecsedli lekvár lett, amelyet Jeninek Anikó készített el. „Olyan íze volt, mint gyermekkorom legkedvesebb lekvárjának, és amilyen ízt azóta nem éreztem” – fűzte hozzá a nyertes lekvárhoz Dudás Istvánné.

Két különdíjas alkotás is született izgalmas és extrém ízvilágukért: Kasza Györgyné karácsonyi sütőtöklekvárja és Geiger Lászlóné bazsalikomos eperlekvárja. „Amíg volt telkünk, addig rengeteg saját gyümölcsből készítettem lekvárokat: sárgabarackból, szilvából, málnából, de ezt a különleges hozzávalót először próbáltam ki, az interneten találtam a receptet hozzá” – mesélte lapunknak Geiger Lászlóné. Kasza Györgyné is elárulta, miért választott ilyen különleges alapanyagot: „Szeretek új ízeket kipróbálni és szerencsére mindig sikerem is van velük a családban. A megsült tököt lágyítottam egy kis almával, és a hagyományosabb mézeskalács fűszerkeverék mellett gyömbérrel is ízesítettem a lekváromat.”

Fotó: Szirmai Norbert/ Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben