Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Advent Józsefvárosban

Már ég az első gyertya a Horváth Mihály téren

2017. december 03. vasárnap

Elérkezett az év vége, és ezzel az adventi várakozás ideje. Józsefvárosban ilyenkor hagyományosan kerületünk főterén, a Horváth Mihály téren vasárnapról vasárnapra sorra gyúlnak az adventi gyertyák, és a díszkivilágítás ünnepi fényében jégpálya, karácsonyi vásár, állatsimogató, kézműves foglalkozások és színes gyerekprogramok várják a kerületi családokat. Idén december 3-án Sára Botond alpolgármester és Michels Antal, a Szent József plébánia plébánosa gyújtotta meg az elsőt, a karácsony és a Megváltó eljövetelét jelképező négy gyertya közül.

Decembert mutat a naptár, napról napra közelebb kerülünk a keresztény kultúrkör legmeghittebb és talán leginkább várt ünnepéhez, a karácsonyhoz. Mint minden igazán nagy eseményt, úgy ezt is a várakozás és a felkészülés időszaka előzi meg, mely ideje alatt az adventi gyertyák fellobbanása jelzi számunkra a nagy nap közeledtét.

Kerületünk is kiemelt figyelmet fordít erre a négy hétvégére: szombaton és vasárnap délutánonként egymást váltják a Horváth Mihály téren felállított színpadon a zenészek, bábosok és mesemondók, hogy műsorukkal felejthetetlenné tegyék az év hátralévő részét.

Sorra gyúlnak a gyertyák

Advent első vasárnapján Sára Botond alpolgármester és Michels Antal plébános gyújtotta meg a hitet jelképező gyertyát a józsefvárosi koszorún, így ünnepélyesen kezdetét vette az adventi időszak és ezzel az egyházi év is. „Virrasszatok!... Legyetek hát éberek! Mert nem tudjátok, mikor érkezik meg a ház ura: lehet, hogy este, vagy éjfélkor; kakasszóra, vagy reggel. Ne találjon alva benneteket, ha váratlanul megérkezik! Amit nektek mondok, mindenkinek mondom: Virrasszatok!” – idézte Márk evangéliumát igehirdetésében Michels atya, rámutatva arra, hogy az advent hármas jelentést hordoz: Jézus megtestesülése és világra lépése, valamint második eljövetele mellett ilyenkor bennünk is megszületik a Megváltó.

A plébános felhívta a figyelmet arra, hogy felszínes korunkban viszonylagossá váltak az alapértékek: az igazság, a hit, remény és szeretet, és háttérbe szorult maga az ember. Jézus eljövetelekor újra kell fogalmaznunk értékeinket és meg kell mutatnunk őket embertársainknak.

Végre itt a Mikulás!

Idén sem hagyta cserben az egész évben az ő érkezését váró józsefvárosi gyerekeket a Mikulás: bár a rénszarvasokat és a szánját a kerület határában hagyta, ő maga szaloncukorral teli puttonyával időben megérkezett a Horváth Mihály térre, hogy mindenkit megajándékozzon.

Sőt, ő maga sem távozott üres kézzel, hiszen a hálás gyerekek rajzokkal köszönték meg a sok kapott finomságot.

Programok az egész családnak

A téren felállított faházakban kézműves finomságokat és kürtőskalácsot kínáltak, a nap folyamán karácsonyi dalokkal színpadra léptek a Százszorszép Tagóvoda óvodásai, az érdeklődők pedig megtekinthették Marcipán Cica kalandjait, és kitűnő szórakozást nyújtott a Bergengóc Zenegóc Társulat interaktív előadása is.

És míg a nagyobbak a köröket rótták a korcsolyapályán, a kisebbek mézeskalácsot és karácsonyi harangot díszítettek a kézműves házikóban, az állatsimogatóban pedig kecskegida, póni és racka juh mellett még egy igazi láma is várta a gyerkőcöket.

Fotó: Ványi Ákos, Baranyai Attila, Nyári Gyula/ Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben