Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tapasztalatcsere, kérdések és válaszok

Orvosi fórum a szakrendelőben

2017. december 07. csütörtök

Háziorvosi, szakorvosi fórumot hívott életre a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ (JEK), hogy a kerület háziorvosai és a JEK szakorvosai tapasztalatot tudjanak cserélni, a felmerülő kérdésekre, problémákra pedig közösen megoldást keresni. Az eddigi két alkalom pozitív visszhangra talált az egészségügyi dolgozók körében, a harmadik fórumra ellátogatott Sára Botond alpolgármester is, aki az önkormányzat egészségügyi fejlesztéseit és terveit ismertette. Ferencz Orsolya, a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) elnöke pedig tevékenységükről számolt be.

„Ez a fórum a meghívott előadók és a kerület vezetőinek segítségével a szakmai együttműködés alapjait teremti meg az orvosok között, és ezáltal is a kerület lakosainak javát, egészségbiztonságát szolgálja” – mondta lapunknak dr. Horváth Szilárd, a JEK főigazgatója.

Kiemelte: az eddigi fórumokat pozitívan fogadták, ezért a tervek szerint a jövő évben is több alkalommal találkoznak a háziorvosok, szakorvosok, egészségügyi dolgozók.

900 millió egészségügyi fejlesztésekre

Köszöntőjében az önkormányzat egészségüggyel kapcsolatos tevékenységét ismertette Sára Botond alpolgármester.

Kiemelte, hogy 2015-ben megújult a szakrendelő másfél milliárd forintból, idén pedig mintegy 900 millió forintot biztosított az önkormányzat egészségügyi fejlesztésre saját forrásból. Ebből 120 millió forintért szerezhet be eszközöket a szakrendelő: a jövő év elejétől mammográfiai eszköz, ultrahang- és átvilágító röntgenkészülék szolgálja az intézményben a józsefvárosiak egészségbiztonságát. Megemlítette, hogy a már megújult háziorvosi rendelők – a Gutenberg téri házi gyermekorvosi rendelő, a Hungária körúti, a József körúti, a Mikszáth téri és az Orczy úti rendelők – felújítása mellett továbbiak rekonstrukciójáról is döntött az önkormányzat.

Így jövő nyárra elkészül a Szigony utcai rendelő, teljesen új rendelőt alakítanak ki a Kálvária téren, valamint az Illés utcába költözik az addiktológia ­– sorolta a beruházásokat az alpolgármester.

Mint Sára Botond hangsúlyozta, a józsefvárosiak egészségbiztonságáért dolgozó jelenlegi és jövőbeni háziorvosok számára az önkormányzat kidolgozott egy háziorvosi életpályamodellt, amelynek jövőre minden feltétele adott lesz.

A háziorvosok utódlásának érdekében az önkormányzat megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem Családorvosi tanszékével. Köszöntőjét követően az alpolgármester a jelenlévő háziorvosok által felvetett kérdésekre reagált.

Komoly segítség függőknek

Ferencz Orsolya, a JKEF elnökeként röviden beszámolt a kerületben működő szervezet tevékenységéről. Kiemelte, hogy három munkacsoporttal – prevenciós, közbiztonsági és szociális-egészségügyi – működnek.

Majd bemutatta a jelenlévőknek Bereczki Sándornét, az Emberbarát Alapítvány vezetőjét. Magyarországon a bentlakásos rehabilitációs ágyszám több mint egyharmada tartozik az alapítványhoz, ahol férfi, női, és tinédzser, illetve gyermekellátással is foglalkoznak. Egy teljes ellátási ciklus körülbelül másfél esztendő, a teljes felépüléssel távozó, hajdan függők száma pedig 50 százalék feletti, ami komoly eredmény.

„Józsefváros keret-megállapodásban öt ágyat finanszíroz minden évben, tehát, ha kerületi illetőségű függő van a látókörükben, forduljanak bizalommal az Emberbarát Alapítványhoz” – mondta a résztvevőknek a JKEF elnöke.

Ezt követően a jelenlévők egy szakmai előadást hallgathattak meg dr. Filó Andrea tolmácsolásában a belgyógyászat, diaetológia témakörében.

Fotó: Senger Nikolett/ Józsefvárosi újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben