Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A fa álma

Mónus Béla fafaragó kiállítása a Józsefvárosi Galériában

2017. december 11. hétfő

Mónus Béla „A fa álma” című kiállítása december 8-án nyílt meg a Józsefvárosi Galériában. A népművészet hazánkban méltán elismert mesterének a világ számos országában található alkotása, ezért is jelentőségteljes a kerületünkben látható kiállítása. A tárlatot Szabó Zoltán, a Hagyományok Házának főmuzeológusa nyitotta meg.

„Tengerész voltam, és a hajón unalmamban kezdtem el faragni a fát” – mesélte Mónus Béla. Rövid időn belül bebizonyosodott, hogy óriási tehetséggel és képességgel önt lelket a fába az egykori tengerész. „El kellett döntenem, hogy továbbra is hajón dolgozom, vagy megpróbálok a művészet irányába elindulni. Döntésemet nem bántam meg: számos országban, Japántól Törökországig, hazánkban pedig számos településen és a fővárosi kerületekben láthatóak az alkotásaim” – tette hozzá a művész.

Külön figyelmet érdemelnek az Állatkert területén álló különféle faszobrok is. Ezek egy része az 1912-ben felállított, de a háborúban tönkrement „bálványfák” hű másolata, a többi viszont az elmúlt két évtizedben megálmodott alkotás, amelyeket szinte kivétel nélkül Mónus Béla készített.

A kiállítást Szabó Zoltán, a Hagyományok Házának főmuzeológusa nyitotta meg. „Mónus Bélára nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy egy szobrászművész, ugyanis a képzőművészeti lektorátus is nagyon pozitív kritikát fogalmaz meg róla.

Ahogy a kiváló zenészeket meg lehet ismerni egy-egy akkordból, úgy Mónus Béla alkotásait is fel lehet ismerni abból, ahogy lelket ad a fának” – hangsúlyozta Szabó Zoltán.

„A művésznek számos szakrális témájú alkotása van, ezért kértük meg Mónus Bélát, hogy az adventi időszakban állítson ki nálunk” – mondta Billing Gyöngyi, a Józsefvárosi Galéria művészeti munkatársa.

„Bízunk abban, hogy ezzel a kiállítással mi is hozzá tudunk járulni Józsefváros ünnepi hangulatához” – tette hozzá a művészeti munkatárs.

A kiállítás január nyolcadikáig díjmentesen megtekinthető a Józsefvárosi Galériában.

Fotó: Szirmai Norbert/ Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben