Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Felbecsülhetetlen eszmei értékű műtárgyak

A Nemzeti Múzeumba került a Szapáry család hagyatéka

2017. december 13. szerda

A Szapáry/Szápáry-család hagyatékából származó, felbecsülhetetlen eszmei értékű anyag került a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) gyűjteményébe az Egyesült Államokban élő Paul és Gladys Szápáry adományaként.

Varga Benedek, az MNM főigazgatója sok szempontból is szimbolikus aktusnak nevezte az adományozást az anyag keddi budapesti sajtóbemutatóján. Mint emlékeztetett, a Nemzeti Múzeum nem egy királyi gyűjteményből jött létre, hanem Széchényi Ferenc, majd sok követője adományaiból; az alapító leszármazottai, Gladys és Paul Szápáry ezt a hagyományt követték, amikor magyar vonatkozású hagyatékukat ajándékozták a múzeumnak.

Mint hozzátette, az anyag egy olyan történetet fog át, amely a 17. század közepén, a törökellenes harcok idején indul és eljut az 1956-os melbourne-i olimpiáig, illetve az amerikai magyar emigráció világáig. Varga Benedek kiemelte a család 2. világháború idején játszott szerepét is, hiszen a Szapáryak részt vettek mind a lengyel menekültek, mind a zsidók mentésében. A főigazgató elmondta: az anyag feldolgozása és restaurálása még zajlik, bemutatására ezt követően kerülhet sor.

Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank egykori alelnöke, volt washingtoni magyar nagykövet emlékeztetett arra, hogy a család muraszombati ága a Szápáry, a pusztataskonyi ág – amelyhez ő is tartozik – a Szapáry névalakot használja.

A muraszombati ág hagyatékát a 2. világháború előtti és utáni években menekítették ki Magyarországról, a pusztataskonyi ág hazánkban maradt hagyatéka ellenben szétszórodott a kommunizmus évtizedei alatt – idézte fel.

Császtvay Tünde, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet osztályvezetője elmondta: 2015 márciusában keresték meg a múzeumot azzal, hogy az Egyesült Államokból egy nagyobb szabású hagyaték térne haza a két Szápáry-leszármazott jóvoltából. A Szapáry György segítségével az MNM-be került anyag egyaránt hozzájárul a múzeum család-, művészet-, mentalitás- és társadalomtörténet kutatásaihoz is – fűzte hozzá.

T. Orgona Angelika, az MNM történész-főmuzeológusának beszámolója szerint Gladys és Paul Szápáry egyenes ági leszármazottai a Nemzeti Múzeumot alapító Széchényi Ferencnek, de anyai részről szépapjuk Cornelius Vanderbilt amerikai iparmágnás is.

A múzeumnak ajándékozott gyűjtemény 18-19. századi festményeket, 19-20. századi fényképalbumokat, 18-19. századi okleveleket, köztük egy 1873-as Ferenc József-oklevelet, több ládányi, 20. századi iratanyagot és egy jelvénygyűjteményt foglal magába.

Esküvői fotó 1931-ből. Gróf Széchényi László (1879-1938) washingtoni nagykövet (1922-1933) mint örömapa. A menyasszony Széchényi Alice, a vőlegény gróf Hadik Béla

A nyolc festmény zömmel a család muraszombati ágának férfitagjait, többek között a 17. században bárói címet szerzett Szapáry Pétert ábrázolja, a 19. és 20. századi fotóalbumok pedig a magyar arisztokrácia tagjainak portréit, a korabeli főnemesség életmódját örökítik meg.

Szép történészi feladat lesz az iratanyag feldolgozása is – jegyezte meg T. Orgona Angelika, a dokumentumok közül kiemelve az emigrációs magyar szervezetek vagy a magyar diaszpóra egyik jelentős szervezete, a Magyar Nemzeti Sportszövetség iratait.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Illyés Tibor, Magyar Nemzeti Múzeum

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben