Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Interjú Michels Antallal, a Szent József templom plébánosával

A karácsony akkor válik teljessé, ha valóban készülünk rá

2017. december 23. szombat

„Az ünnep nem attól válik ünnepé, hogy ránk szakad. Arra készülni kell, a vasút sem hirtelen áll meg, hanem már pár száz méterrel korábban fékezni kezd, hogy szépen, lassan beguruljon az állomásra” – fejtette ki frappáns hasonlatát Michels Antal, a Szent József templom plébánosa, amikor advent és karácsony ünnepéről beszélgettünk. Tóni atya – ahogyan legtöbben ismerik – szerint a karácsony akkor válik teljessé, ha valóban készülünk rá, erőfeszítést teszünk érte, és egymásra is jobban odafigyelünk.

Az advent a várakozás, az eljövetel ünnepe, már ég a hitet, a reményt, az örömöt szimbolizáló gyertya, vasárnap pedig a szeretet gyertyáját is meggyújtjuk. Mit jelent az advent napjainkban?

A katolikus egyház szerint a karácsonynak hármas szövete van: Jézus valóságos, történelmi megtestesülése, bennünk való újjászületése, illetve Krisztus második eljövetele. Az ünnep nem attól válik ünnepé, hogy ránk szakad. Arra készülni kell, a négy hét lehetőséget ad az elcsendesülésre, hitünk vizsgálatára. A vasút sem hirtelen áll meg, hanem már pár száz méterrel korábban fékezni kezd, hogy szépen, lassan beguruljon az állomásra.

Igen, a vészféket használva valóban nem olyan kellemes a megérkezés…

Zajos a világ, harsány, tele villódzásokkal. Ebben az időszakban a lélek útját is be kellene járjuk, keresni Istenhez fűződő kapcsolatunkat az igében, imádságban. Erőfeszítést kell tenni, böjttel, imádsággal. Olyan dolgokat megvonni önmagunktól, ami máskor a hétköznapi életünk része. Hiszen rengeteg minden szív el erőt tőlünk, és mire megérkezik az ünnep, teljesen kifulladunk. Pedig éppen akkor kellene a legjobb állapotban lennünk, mint a sportolóknak az olimpián.

Hogyan látja, a józsefvárosiak mennyire „tartják” a felkészülés hagyományát?

Az emberek nagy többsége nehezen vállalja ezt be. A tradíciókból fakadóan az idősebbek jobban átélik mindezt, de természetesen vannak egyes családok is, akik megpróbálnak több időt szánni a „lelassulásra”. Isten szeretné, hogy mi boldogok legyünk, teljes életet éljünk. A karácsony üzenete az, hogy Jézus Krisztus bennünk akar megszületni. A karácsony akkor válik teljessé, ha valóban készülünk rá, erőfeszítést teszünk érte, és egymásra is jobban odafigyelünk.

Advent első vasárnapja az egyházi év kezdetét is jelentette, a Szent József templom és hívei előtt milyen esztendő áll?

2017 az egyéni hit megéléséről, a 2018-as a közösség, míg 2019 a világ megtéréséről szól, így jutunk el a 2020-as Eucharisztikus Kongresszushoz, amelyet – 1938 után újra – Magyarországon rendeznek meg, és templomunk is részt vesz benne. Ez egy olyan jelentőségű dolog, mintha olimpiát rendeznénk. Megmozdul a világ, az egyház megélheti egységét. Egy nagy kongresszus lesz, előadásokkal, nagy, ünnepi misékkel. Több templom is megújul a fővárosban, így a Szent József templom is, a mi terveink éppen a közelmúltban készültek el. A 2020-as Eucharisztikus Kongresszushoz saját programokkal is kapcsolódunk majd.

Év közben is mintha több programot szerveznének a közösségek fejlesztése érdekében.

A belvárosban áll ez szép, nagy templom, a nagykörúttól nem messze. A tér másik oldalán álló, nemrég fizikailag megújult plébánia mind az öt szintjét igyekszünk élettel megtelíteni, lelkileg is megújítani. Minden korosztály számára szeretnénk kínálni közösségi programokat, és meghívni olyanokat is, akik nem hívők, hiszen ők is elindulhatnak egy új úton. De nem csak a plébánián, a templomban is szervezünk koncerteket, zenés esteket, kórusok lépnek fel, a karácsonyi időszakban is. Az egyház él: a kultúrán keresztül is ezt igyekszünk sugallni. 

Szöveg: Nedbál Miklós

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben