Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Jövőre indul a Magdolna-Orczy negyed városrehabilitációs programja

Szabad az út a fejlesztések előtt

2017. december 28. csütörtök

Józsefváros december 19-én megtartott képviselő-testületi ülésén a képviselők egyhangúlag elfogadták a Magdolna-Orczy negyed szociális városrehabilitációs programjára vonatkozó előterjesztést, így az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy kerületünk önkormányzata aláírhassa a kétmilliárd forint összegű támogatói szerződést a Nemzetgazdasági Minisztériummal, és 2018-ban elkezdődjön a projekt előkészítő szakasza.

A józsefvárosi képviselő-testület a tavalyi évben döntött arról, hogy pályázatot nyújt be a „Leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja Budapesten” című, a Magyar Kormány által közzétett európai uniós pályázati felhívásra. Az elbírálás során kerületünknek megítélték az igényelt kettőmilliárd forint teljes összegét, amely mellé – a pályázatban nem elszámolható költségek fedezetének biztosítása érdekében – 385,5 millió forintot Józsefváros önkormányzata saját forrásból biztosít.

A jövő évben elinduló projekt a lakhatással kapcsolatos, foglalkoztatási és gazdaságélénkítési, valamint bűnmegelőzési célokra fókuszál. A Magdolna Negyed Program folytatásaként a Kálvária tér és környékéről indul a rehabilitáció – illeszkedve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Orczy negyedben zajló állami beruházáshoz –, területe pedig a Dankó utca – Magdolna utca – Dobozi utca – Baross utca – Kálvária tér – Diószegi utca – Dugonics utca – Illés utca – Kálvária tér által határolt területre eső hét tömb.

A megvalósítandó célok között szerepel LÉLEK-lakások kialakítása, bérlakások és bérházak üzemeltetési költségének csökkentését célzó felújítás, műszakilag szükséges épületek bontása és lakóik elhelyezése, a közösségi zöldudvar program keretén belül tíz lakóépület udvarának átalakítása és zöldítése, munkaerőpiaci szolgáltatások nyújtása és képzések indítása, valamint a már a kerületben bevált Szomszédsági Rendőr Program, és a Szomszédok Egymásért Mozgalom meghonosítása is.

A testületi ülésen Kocsis Máté polgármester a programmal kapcsolatosan elmondta, ez a kétmilliárd forintnyi, vissza nem térítendő támogatás a városrehabilitáció első ütemét jelenti, hiszen a Józsefvárosi Önkormányzat által tervezett és igényelt, a városrész megújítását célzó fejlesztési támogatások összege meghaladja a hatmilliárd forintot.

Fotó: Józsefváros újság/archív 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben