Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

"Pihenj te néma hadsereg"

Megemlékezés a doni katasztrófa hetvenötödik évfordulója alkalmából

2018. január 12. péntek

Koszorúzással egybekötött megemlékezéssel tisztelegtek a hetvenöt évvel ezelőtt, a Don-kanyarnál bekövetkezett szovjet áttörés okozta hadi katasztrófa áldozataira január 11-én Józsefvárosban, a Ludovika Campus főépülete előtt található II. világháborús emlékműnél. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara által szervezett eseményen fejet hajtottak azon több mint százezer katona és munkaszolgálatos emléke előtt, akik sohasem tértek vissza hazájukba. A megemlékezésen kerületünket Sára Botond alpolgármester képviselte.

Az ünnepi megemlékezés nyitányaként elhangzó Himnuszt követően Lengyel Andrea zászlós olvasta fel Kovács László honvéd 1942 karácsony éjszakáján, a Don-kanyarban családjához írt levelét. Majd Totha Péter Joel vezető tábori rabbi, Máté Sándor protestáns, és Kótai Róbert katolikus tábori lelkész mondott emlékező imádságot a vissza nem tértekért.

Dr. Kaló József, az NKE adjunktusa beszédében emlékeztetett: az 1943 januárjában, a kegyetlen, mínusz 30-35 Celsius fokos hidegben a Vörös Hadsereg által megindított offenzíva a II. világháború legnagyobb magyar katonai veszteségét okozta.

A Don mentén védekezésre berendezkedett, ám a feladatai ellátásához képest kis létszámú, a viszonyokhoz képest gyengén felszerelt 2. magyar hadsereg – bár vitézül helytállt és a folyamatos harcok között csapatai utolsóként hagyták el a harcmezőt, biztosítva ezzel fegyvertársai elvonulását – csaknem teljesen megsemmisült.

„Hajtsunk hát fejet a mai napon e hadsereg minden tagjának emléke előtt, elismerve hősiességüket és áldozatuk nagyságát, és ugyanakkor bízva abban, hogy magyar katonának többé sohasem kell ilyen körülmények között teljesítenie kötelességét!” – zárta beszédét az egyetem adjunktusa.

A megemlékezés koszorúzással, mécsegyújtással, dísztűzzel, valamint a Szózat és a Magyar Takarodó dallamaival zárult.

A háborús emlékműnél Józsefváros önkormányzata nevében Sára Botond tisztelgett a hősök emléke előtt, és kerületünk mellett koszorút helyeztek el a Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Honvéd Vezérkar és Ferencváros önkormányzatának képviselői is.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben