Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Személyes mandalák

Kálmán László ötvösművész kiállítása a Józsefvárosi Galériában

2018. január 15. hétfő

Különleges kiállítás nyílt január 12-én a Józsefvárosi Galériában, ahol Kálmán László ötvösművész alkotásai tekinthetők meg február hatodikáig. A Ferenczy Noémi-díjas művész az ötvösmesterség hagyományos technikái mellett a lézervágást, mint korunk egyik csúcstechnológiás anyagmegmunkálási módját is alkalmazza.

Pénteken kora este a Józsefvárosi Galéria idei első kiállításmegnyitóján ismét zsúfolásig megtelt a nagyterem, ahol Kálmán László ötvösművész alkotásai tekinthetőek meg.

A „Személyes mandalák” című tárlatot Dr. Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója nyitotta meg, aki beszédében kifejtette: Kálmán László egy olyan ötvösművész, aki a fémek kiváló ismerője és felhasználója.

„Ez a kiállítás az elmúlt öt év munkásságát tárja a nagyközönség elé, két nagyon fontos motívumot láttatva: a harmóniát, és az erre törő erőket. Kálmán László bebizonyította, hogy a XXI. század világában, a bennünket körülvevő fémekben is megjeleníthetők a kultúra és a művészet értékei” – fűzte hozzá a főigazgató.

„Tizennégy éves koromban ismerkedtem meg az ötvösmesterséggel, vagyis több mint negyven éve foglalkozom különböző fémekkel” – mondta el Kálmán László ötvösművész. A rézzel, rozsdamentes acéllal, alumíniummal és vassal foglalkozó művész alkotásai a világ számos országában fellelhetők.

„Jelenleg az építészet berkein belül dolgozom: középületekbe, szállodákba tervezek, illetve készítek egyedi világítótesteket és burkolatokat. Nagy az igény ezekre és rengeteg a megrendelésem, viszont az utánpótlás nem látható e művészeti irányzatban. Nagyon hálás vagyok és büszke, hogy kiállíthattam Józsefvárosban” – fűzte hozzá a művész. A Személyes mandalák című kiállítás február hatodikáig minden hétköznap díjmentesen tekinthető meg a Józsefvárosi Galériában. 

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben