Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A mérgezések kis odafigyeléssel elkerülhetők

Az alattomos szén-monoxid

2018. február 16. péntek

A téli fűtési szezonban gyakran hallunk arról, hogy emberek szén-monoxid-mérgezés miatt kórházba kerülnek. Gyermekeink is óriási veszélynek vannak kitéve, a Józsefvárosban működő Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia Osztályára is rendszeresen érkeznek mérgezésre utaló tünetekkel kis betegek. Ezek az esetek elkerülhetők lennének fokozott odafigyeléssel és egy egyszerű szén-monoxid detektor beszerzésével.

A színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb, nem irritáló gáz okozta tünetek kezdetben jellegtelenek: fejfájás, hányinger és szédülés. Ezeket a legtöbben nem is veszik komolyan, pedig óriási bajnak lehetnek az előjelei. „A szén-monoxid 250-szer erősebben kapcsolódik a vörös vértestekhez, mint az oxigén, ezért veszélyes annyira” – mondta el kérdésünkre dr. Almássy Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórház Toxicológia Osztály osztályvezető főorvosa. 

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okoz. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő gáz a lakótérbe kerülve mérgezi meg az ott tartózkodókat. „A tragédia akkor következik be, amikor az emberek nem gondolnak arra, hogy szén-monoxid-mérgezésük is lehet, egyszerűen csak lefekszenek, hátha jobban lesznek” – hangsúlyozta a szakember. „Sajnálatosan a mi osztályunkra is rendszeresen érkeznek szén-monoxid-mérgezéssel gyermekek. A szülők nagy felelőssége, hogy az említett tünetek felismerését követően előzzék meg a nagyobb bajt, és forduljanak szakemberhez” – figyelmeztetett a főorvos.

Lehetőség szerint mindenképpen érdemes beruházni szén-monoxid-érzékelőre. A régebbi kályhák, gázkonvektorok mindennapos használata sok veszélyt rejthet magában, ezeket rendszeresen ellenőriztessük, illetve a téli időszakban rendszeresen szellőztessünk.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben