Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Beszélgetés dr. Horváth Szilárddal, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ főigazgatójával

Megújuló orvosi eszközpark, rendszeres szűrőprogramok

2018. február 16. péntek

A három éve teljeskörűen felújított Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban folyamatosan azon dolgoznak, hogy a kerületi lakosok egészségbiztonságát tovább növeljék. A fejlesztések sora a Józsefvárosi Önkormányzat támogatása révén az orvosi eszközpark megújításával folytatódik. Erről és a szakrendelő programjairól Horváth Szilárd főigazgató beszélt lapunknak.

Kiemelkedő betegforgalmat bonyolít a szakrendelő. Melyek a legkeresettebb rendelések az évnek ebben a szakában?

Az év során mintegy 300 ezer orvos-beteg találkozó történik az intézményben. Számos olyan rendelésünk van, amelyik folyamatosan nagy forgalmat bonyolít: ilyen a reumatológia, valamint a krónikus megbetegedésekre vonatkozó rendelések. Ebben az időszakban azonban a felső légúti fertőzések miatt kiemelkedően forgalmas a fül-orr-gége osztály is.

Emellett mindig sokan keresik fel a kardiológiát, szemészetet, bőrgyógyászatot, nőgyógyászatot, illetve a röntgendiagnosztikát. Összességében elmondható, hogy ez az időszak nagy betegforgalommal jár a szakrendelőben. 

2015-ben kívül-belül megújult a Szent Kozma Egészségügyi Központ. Ezek után mi lehet a következő nagy lépés a szakrendelő életében?

Az önkormányzat illetékes vezetőivel 2016-ban előkészítettünk egy 120 millió forint értékű eszközfejlesztést, amelynek a fedezetét a Józsefvárosi Önkormányzat a tavalyi éven biztosította. Ez a beruházás három eszköz beszerzését tartalmazza: a tüdőgondozóba egy 70 millió forintos röntgenátvilágító készülék kerül, a röntgendiagnosztikai osztály pedig két géppel bővül: az egyik a mammográfiás eszközünk kiegészítőberendezése, amely lehetővé teszi, hogy a mammográfiás felvétel során digitális képek készüljenek, és ezzel pontosabbá lehet tenni a diagnosztikát, amelyek kiértékeléséhez nagyfelbontású monitorok állnak rendelkezésre.

A másik egy ultrahang-készülék, ami az emlődiagnosztikában nyújt segítséget. Ezek az eszközök az egészségmegőrzés szempontjából nagyon fontosak, mivel lehetővé teszik a betegség kialakulása előtti szűrések elvégzését illetve a a korai fázisban történő diagnosztikát , ami az eredményes kezelés feltétele.

Milyen fejlesztéseket terveznek a jövőben?

A Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ az önkormányzat támogatásával pályázott az Egészséges Budapest Program járóbeteg szakrendelések fejlesztésére meghirdetett kiírásán. A képviselő-testület 2017 decemberi ülésén egy jelentős összegű, 46 millió forintos önrész-támogatást hagyott jóvá. Ez a pályázati érték 20 százaléka, ami jelzi az önkormányzat azon törekvését, hogy szívén viseli a szakrendelő eszközparkjának a fejlesztését, a lakosok minőségi egészségügyi ellátásának biztosítását. Az összességében 230 millió forintos pályázat szinte a teljes szakmai palettánkat érinti: több mint hatvan eszközt szeretnénk beszerezni, többek között digitális röntgen, ultrahang-készülékeket, kolonoszkópos-, gasztroszkópos készülékeket, sterilizálókat. A pályázatot várhatóan márciusban elbírálják, és jóváhagyás esetén várhatóan idén be is tudjuk azokat szerezni. 

A tavalyi év elején háziorvosi fórumot hívott életre az Egészségügyi Központ. Mik az eddigi tapasztalatok?

A szakrendelő keretein belül dolgozó szakorvosok mellett a kerületben több mint 40 háziorvos is dolgozik. A kezdeményezésem nyomán elindult egy szakmai párbeszéd a két orvosgárda között, amely tavaly három alkalommal ülésezett.

Ezeken a fórumokon olyan témákat választunk, ami elősegíti a közös munkát, valamint a kerületi lakosság egészségügyi ellátásával kapcsolatos, így szó volt a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum működéséről is.

Töretlen népszerűségnek örvend a szűrőszombat programjuk. Miért fontos ez a program?

Ha a lakosságot tudjuk kellőképpen tájékoztatni arról, hogy ezzekkel a szűrésekkel sokkal hamarabb felfedezhetők a betegségek, kisebb költséggel rövidebb idő alatt kezelhetők, sőt meg is előzhetők, akkor nagyot lépünk előre a kerületi lakosok életminőségének biztosításában.

Ezek az önkormányzat által támogatott szűrőszombatok lehetőséget teremtenek arra, hogy a józsefvárosi lakosok egy kicsit kötetlenebb formában tudjanak szűrés(eke)t igénybevenni. Ilyenkor a látogatók többnyire a családdal jönnek, ami alkalmat ad arra, hogy a gyermekek is megismerkedjek az egészségmegőrzéssel.

Az egészség világnapjához kapcsolódóan az elmúlt években családi programmal hívták fel a figyelmet a szűrések fontosságára.

Idén február 24-én tartjuk a Józsefvárosi Egészségnapot, amelyen a teljes palettánkkal, tizennégy szűréssel várjuk a résztvevőket. Emellett a gyermekeknek kiegészítő programokkal is készülünk: gyermekelőadást tartanak a Turay Ida Színház művészei, illetve a védőnőink is játékos szűréssel, készségfejlesztési programokkal várják a kicsiket.

Önkéntes véradást is szervezünk az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve, a résztvevők ezzel segíthetik az arra rászorulókat. Az egészségnapra minden kerületi lakost szeretettel várunk, előzetes bejelentkezés nem szükséges, az sem feltétel, hogy a résztvevő biztosított jogviszonnyal rendelkezzen.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben