Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Bemutatók, kísérletek és élménybeszámolók

Nemzeti Tehetség Roadshow Józsefvárosban

2018. február 28. szerda

Józsefvárosba látogatott a Nemzeti Tehetség Roadshow: a kerületi általános iskolás gyermekeknek tartott február 27-ei esemény vendége Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes atléta volt. Emellett a szervezők játékos és interaktív standokkal készültek, valamint helyi tehetséges fiatalok is felléptek produkcióikkal. Kocsis Máté polgármester köszöntőjében azt mondta a gyerekeknek: higgyenek abban, hogy mindannyian tehetségesek valamiben.

A Tehetség Roadshow 2017-2018 elnevezésű rendezvénysorozat harmadik állomásának Józsefváros adott otthont, az Új Nemzedék Központ és a Nemzeti Tehetség Program szervezésében a Kossuth Klubban. Jávor Balázs, az Új Nemzedék Központ tehetségfejlesztési igazgatója köszöntőjében hangoztatta: egy olyan család- és tehetségbarát ország, társadalom kialakítását szeretnék támogatni, melyben egyszerre figyelnek a tehetséges fiatalokra, szüleikre és azokra a pedagógusokra, akik a tehetségekkel foglalkoznak. 

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere a gyermekekhez fordulva azt mondta: „Mindannyian azért vagytok itt, mert valamiben tehetségesek vagytok. Sőt, minden osztálytársatok, barátotok tehetséges valamiben. Legfeljebb még nem jött rá, hogy miben. A tehetség azt jelenti szerintem, hogy valamit jobban tudtok másoknál, és azt a valamit még szeretitek” – fogalmazott Kocsis Máté.

„Ha minél korábban megtaláljátok, hogy miben vagytok tehetségesek, annál jobban fogtok boldogulni az életben” – biztatta a jelenlévőket. A polgármester a tanárokhoz fordulva megköszönte azt az energiát, amit belefektetnek a jövő generációjába. Végezetül azt mondta a diákoknak: amikor sikeres felnőttek lesznek, ne felejtsék el, hogy ezt elsősorban a szüleiknek és tanáraiknak köszönhetik, szeressék és tiszteljék őket.

A sport ereje

A rendezvény „sztárvendége”, Baji Balázs mesélt a tavaly augusztusi futásáról, amikor a londoni világbajnokságon fantasztikus hajrával harmadik helyet ért el a 110 méteres gátfutás döntőjében. „Nagy reményekkel álltam rajthoz, hiszen az egész évem nagyon jól alakult. Tudtam, hinni kell abban, hogy ami még Magyarország sporttörténetében nem történt meg, azt én megvalósíthatom” – mondta Baji Balázs. A gátfutó arról is beszélt, hogy gyermekkorában többféle sportágat kipróbált, a versenysporttal 13 éves korában találkozott. „Az atlétikában rátaláltam önmagamra és ki tudtam teljesedni, de nagyon sokan segítették a fejlődésemet fiatalkoromtól kezdve a mai napig. Testnevelő tanárok, edzők, szakemberek munkájának köszönhetem az eredményeimet” – mondta.

Hozzáfűzte: „A sport egy gyönyörű dolog, de arra is kell gondolni, hogy ez csak egy ideig tölti ki az életünket, gondolni kell a jövőnkre is”. A sportoló 2017 februárjában szerzett oklevelet az Állatorvostudományi Egyetemen, az élsport mellett részmunkaidőben az egyetem Kisállat Klinikáján dolgozik.

Baji Balázs ugyanakkor azt is kiemelte, miért fontos, hogy sportoljunk, még ha csak hobbiszinten is. „Az élet minden területén helyt tudunk állni, ha a sportot választjuk. Megtanít a kitartásra, alázatra, győzni, de akár veszíteni is, barátságok köttetnek a sporton keresztül” – mondta ki a sportoló, aki szerdán utazik Birminghambe a fedettpályás világbajnokságra. Az idei év fő versenye pedig a szabadtéri Európa-bajnokság lesz Berlinben.

Színes programok a résztvevőknek

A beszélgetés után fiatal józsefvárosi tehetségek mutatták be produkciójukat. Színpadra léptek mások mellett a Dance Force Tánciskola növendékei, a Molnár iskola énekkara, a Józsefvárosi Zeneiskola tanítványai és a Vajda táncoslábú tehetségei is.

A délután folyamán az interaktív standoknál a gyerekek megismerkedhettek egy zenegéppel, a vívósarokban lehetőség nyílt a sportág gyakorlására.

Látványos kísérletekkel készült a Futura élményközpont, a Kesztyűgyár Közösségi Ház Kreatív szigetén pedig tárgyakat és figurákat készíthettek különböző anyagokból. 

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben