Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Több évszázados feszület Józsefvárosban

Az ország leghíresebb pléhkeresztje

2018. március 05. hétfő

Az út menti keresztek a török hódoltság utáni időszakban terjedtek el: vannak fogadalmi, emlékező és határvonalak megjelölését szolgáló keresztek. A fővárosban a leghíresebb ilyen feszület Józsefvárosban, a Tavaszmező és a Koszorú utca sarkán áll. A környéken élők gondozzák, illetve rendszeresen virágokat is elhelyeznek a keresztnél. De mióta lehet itt? Ki állíthatta? A történelmi utazásban Ludmann Mihály művészettörténész volt segítségünkre.

A Józsefvárosban található pléhkeresztet a történelmi feljegyzések alapján a XVIII. században állították. „Annyit tudunk, hogy Mária Terézia gondosan ügyelt arra, hogy német ajkúakat telepítsen Pestre, ők a mai Horváth Mihály téren kezdhették meg új életüket. A szlávok a Rákóczi tér környékén, a magyar lakosság a Mátyás tér közelében talált otthonra. Annyi biztos, hogy 1718-ban egy Lenner János nevű birtokosnak volt egy majorsága a pléhkereszt közvetlen közelében, amely területet az 1730-as években felosztották és több mint húsz kis családi ház állt a kerület e részén” – mondta el közös sétánk során Ludmann Mihály.

Körülbelül erre az időszakra vezethető vissza a mostani Tavaszmező és a Koszorú utca sarkán álló pléhkereszt felállítása is, és csak valószínűsíteni lehet, hogy birtokhatár megjelölés céljából helyezték el itt.

Ha csak az időn múlna, nyilvánvalóan már rég a múlté és az enyészeté lett volna a kereszt: de a hívek gondozó kezeinek köszönhetően ma is itt, ezen a nem éppen hétköznapi helyén áll a hit eme jelképe. A környéken élők pedig nem csak ünnepnapokon, hanem rendszeresen helyeznek el friss virágot a pléhkereszten.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben