Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Aláírták a támogatási megállapodást

Kétmilliárd forintos komplex városfejlesztés indul Józsefvárosban

2018. március 07. szerda

Komplex szociális városrehabilitáció valósul meg a következő években az Orczy negyedben mintegy kétmilliárd forintból. A támogatási megállapodást szerdán írta alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kocsis Máté polgármester. Varga Mihály a beruházással kapcsolatban hangsúlyozta: az nemcsak az épített környezetről szól, hanem munkahelyteremtésről, vállalkozásfejlesztésről, biztonságról is. Kocsis Máté arról számolt be, hogy az Orczy negyed 2018 és 2021 között újul meg, a kerületi városmegújító munkát pedig 2024-ig szeretnék befejezni. Józsefváros az elkövetkező években még szebb, biztonságosabb és jobb hely lesz – hangsúlyozta Kocsis Máté.

A polgármester beszédében kiemelte: az elmúlt években komoly változáson ment át Józsefváros. A korábbi évtizedekben „lepusztult gettóként” könyvelte el az ország, az 1956-os eseményeket követően a kommunista diktatúra nyilvánvaló politikai okokból elhanyagolta, lezüllesztette a társadalmat. Mint fogalmazott, a jelenlegi városvezetés ebből az állapotból fogott neki a fejlesztésnek, hogy „egy reményvesztett helyből reménytelit csináljon”. A közelmúlt eredményeit felidézve elmondta: a Palotanegyed két ütemben nagyszabású megújuláson ment keresztül, a harmadik ütem most indul el, a Corvin sétányon pedig egy világviszonylatban is figyelemreméltó ingatlanfejlesztés valósult meg. Kocsis Máté azzal folytatta, hogy sor került a Magdolna negyed teljes rehabilitációjára, amihez szintén komoly állami segítséget kapott a kerület. Mint mondta, hamarosan kezdődik a Blaha Lujza tér megújítása, amely együtt jár a Corvin Áruház homlokzatának helyreállításával is. Sor kerül a Józsefvárosi pályaudvar területének rendbetételére is, valamint a Százados negyedben az MTK-stadion környéke is megújul. Hátralévő feladat még a Csarnok negyed megújítása, valamint az Orczy negyed teljes körű rehabilitációjának megkezdése, aminek a végrehajtása a mostani aláírással megkezdődhet, és amely szorosan illeszkedik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem területén megvalósuló beruházásokhoz. 

Egyre szebb, biztonságosabb, jobb hely lesz Józsefváros

„2016-ban döntött úgy a Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete, hogy elindítja ezt a programot. A tervezésbe bevontuk az ott élő embereket, intézményeket, az egyházi és civil szervezeteket. 2017-ben elnyertük a Fővárosi Közgyűlés támogatását, most alkalmunk volt az erről szóló támogatási megállapodást aláírni, 2018 és 2021 között pedig megvalósul a program. A célunk az, hogy 2024-ig befejezzük azt a városmegújító munkát, amit körülbelül tíz évvel ezelőtt megkezdtünk” – hangoztatta Kocsis Máté, aki hozzátette: vannak még terveik, és Józsefváros az elkövetkező években napról napra, hétről hétre, hónapról hónapra egyre szebb, biztonságosabb és jobb hely lesz. A polgármester köszönetet mondott a Kormánynak és Varga Mihály miniszternek is a kerület fejlesztésének támogatásáért.

A város megújításért végzett munka kapcsán elmondta: az első és legfontosabb feladat a közbiztonság megerősítése volt, ennek érdekében komoly támogatásokban részesült a rendőrség a kormány segítségével, kibővítették a térfigyelő kamerarendszert, megerősítették a közterület-felügyeletet és újjászervezték a polgárőrséget. Kocsis Máté felhívta a figyelmet, hogy a tavalyi évben a közbiztonsági mutatókat tekintve Józsefváros az öt legbiztonságosabb kerület közé került a fővárosban. Majd kitért arra, hogy a város újjáépítésének fontos üteme volt a Józsefváros Újjáépül Program elindítása, ami három pillérre épül: elsőként a közintézmények – bölcsődék, óvodák, idősklubok, szakrendelő, közösségi házak, színházak – újultak meg, ezt követően a közterületekre koncentráltak, valamennyi tér és park megszépült. A harmadik ütemben következett a házak, lakóépületek megújítása: immár negyedik éve rekordösszegű támogatást biztosít az önkormányzat a társasházi pályázatoknak, az idei évben egymilliárd forintot.

Fókuszban a társadalmi programok

Az Orczy Negyed Program kapcsán a kerület vezetője kiemelte: egy olyan komplex városrehabilitáció valósul meg, amely nemcsak a küllemet újítja meg, nemcsak a homlokzatokról, utcákról, közterületekről szól, hanem a benne élőkről is. Éppen ezért a sikeres Magdolna negyedi programhoz hasonlóan, társadalmi programokat is indítanak: hangsúlyt fektetnek a szakképzésre, a gazdaságélénkítésre, a vállalkozásfejlesztésre, a bűnmegelőzésre, a drogprevencióra, felzárkóztató programokra. „Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a város tovább erősítse a lendületesen fejlődő arculatát. Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt években Budapest legdinamikusabban fejlődő kerülete lettünk” – hangsúlyozta Kocsis Máté, majd hozzáfűzte: a városvezetés büszke arra is, hogy a korábbi évekről eltérően manapság már 70 százalékkal többen mondják azt, hogy szívesen költöznének Józsefvárosba, és az itt élőknek több mint 80 százaléka érzi magát jóval nagyobb biztonságban, mint öt évvel ezelőtt.

2 milliárd forintos fejlesztés

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter köszönetét fejezte a polgármesternek és az önkormányzat munkatársainak a Józsefváros fejlesztése érdekében az elmúlt években végzett munkájáért. A tárcavezető elmondta: az Orczy negyed beruházás jól illeszkedik abba a sorba, amelyet iskolák, óvodák, közterületek megújításával kezdett a kerület. A 2005 és 2015 közötti Magdolna Negyed Program jó alap volt a városrehabilitáció folytatásához – értékelt a miniszter. A programra 2 milliárd forintos támogatást nyert el Józsefváros a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretéből – mondta Varga Mihály. A kidolgozott projekt folytatása korábbi három, a Közép-magyarországi Operatív Programból támogatott város-rehabilitációs fejlesztésnek.

Az Orczy negyed rehabilitációja arra fókuszál, hogy a városrészben emelkedjen a munkahelyek száma, javuljanak a lakhatási körülmények és a közbiztonság, emellett a városkép is megfeleljen a modern európai nagyvárosinak – tudatta a tárcavezető. Varga Mihály ismertette, hogy a projektben szerepel az önkormányzati lakóépületek megújítása, 300 lakás korszerűsítése, a műszakilag szükséges épületek bontása, valamint egy zöldudvar program is.

„A tapasztalatok és a felmérések azt mutatják, hogy az elmúlt években olyan változás indult el Józsefvárosban, amelyre korábban kevesen gondoltak, és amely egy vonzó, dinamikus városrészévé tette Budapestnek ezt a kerületét. Vissza kell adni azt a méltóságát minden kerületnek és Budapestnek is, amit egy polgári nagyvárosként, világvárosként jó néhány évtizeddel ezelőtt élvezett. Bízom abban, hogy ez a mai aláírás csak egy apró állomás abban a teljes megújulásban, ami Józsefvárosban történik” – szögezte le a miniszter.

Az idei évben elinduló projekt keretében a Magdolna Negyed Program folytatásaként a Kálvária tér és környékéről indul a rehabilitáció – illeszkedve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Orczy negyedben zajló állami beruházáshoz –, területe pedig a Dankó utca – Magdolna utca – Dobozi utca – Baross utca – Kálvária tér – Diószegi utca – Dugonics utca – Illés utca – Kálvária tér által határolt területre eső hét tömb.

Fotó: Baranyai Attila, Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben