Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A keresztyén ifjúsági vezető emléke utat mutat a szakkollégiumnak

Emléktáblát avattak Pógyor István tiszteletére

2018. március 08. csütörtök

Pógyor István keresztyén ifjúsági vezető tiszteletére emléktáblát avattak a Károli Gáspár Református Egyetem Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégiuma falán március 8-án. A tavaly megszépült Horánszky utcai épületen – amely korábban a Keresztyén Ifjúsági Egyesület (KIE) székháza volt – az emléktáblát Kocsis Máté Józsefváros polgármestere és Balla Péter, az egyetem rektora közösen leplezte le. A tábalavatást követően a tehetséggondozásról, a kollégium indulásáról és történetéről hangzottak el előadások.

Kocsis Máté ünnepi beszédében megköszönte azoknak a munkáját, akik részt vettek az épület megújításában és a szakkollégium kialakításában. „Több lett a református oktatás ezzel az épülettel, amely külleme méltón illeszkedik a józsefvárosi Palotanegyed  építészeti örökségéhez” – hangsúlyozta.

Majd hozzátette: ez az épület évekig szimbolizálta azt, amit a kommunista diktatúra az egyházzal tett, remélhetőleg ezt követően azt jelképezi majd, ami a polgári kormányzás alatt történt a református egyházzal. „Szimbólum ez az épület mindannyiunknak és szimbólum Pógyor István maga is, aki utat mutat, feladatot ad, értéket közvetít, amely mentén a következő évtizedekben a szakkollégiumnak haladnia kell: ezek a hit, a hazaszeretet, az egymás iránti elkötelezettség és a hűség” – emelte ki Kocsis Máté.

Megerősödtek a református közösségek

A polgármester kitért arra is, hogy a tavalyi évben a reformáció 500 évfordulóját ünnepelve lehetőség nyílt arra, hogy a józsefvárosi református közösségeket anyagilag is támogassák. „Számos templomot, épületet tudtunk felújítani a Nagyvárad téren, a Kőris utcában, a Salétrom utcában és Törökőrön is. Lehetőséget teremtve, hogy küllemében és szellemiségében is megerősítsük a közösségeket” – tette hozzá.

Kocsis Máté szerint ebbe a sorba illeszkedik a megújult Benda Kálmán Szakkollégium, amely immár a XXI. század fiataljainak megfelelve, az eljövendő idők református generációját neveli ki. „Mindig szükség volt rájuk a történelemben, nem lesz ez másként a jövőben sem” – zárta beszédét, majd a fiataloknak jó tanulást kívánt.

Példa a hitben

Balla Péter, az egyetem rektora arról beszélt, hogy hálával tartoznak azért, hogy ilyen példák állnak előttünk.

„Pógyor István legyen példa a hitben, a magaviseletben, a beszédben, és a tisztaságban” – hangsúlyozta. Az emléktábla ünnepélyes leleplezését a Protestáns szakkollégiumok tehetséggondozása és a keresztyén ifjúsági szervezetek címmel egésznapos szimpózium követte.

A délelőtti felszólalások témája a tehetséggondozás és a szakkollégium indulása, délután pedig Pógyor Istvánről és az ifjúsági egyesületek történetéről tartottak előadásokat.

Az ünnepségen részt vett Hollik István országgyűlési képviselő, az egyetem közössége, társintézménye tagjai, valamint a KIE egykori vezetői és tagjai illetve a Pógyor és a Benda család tagjai.

Pógyor István

A Horánszky utcai épület a két világháború között a Keresztyén Ifjúsági Egyesület (KIE) székháza volt. Pógyor István 1922-ben kapcsolódott be a KIE munkájába, amelynek hamarosan segédtitkára, 1932-ben nemzeti titkára lett. Pógyor István hatására a KIE a falvak felemelkedéséért folytatott küzdelem egyik központjává vált. Munkája során szorgalmazta a népfőiskolák létesítését. A II. világháború alatt megszervezte a menekültügyi és mentő-segélyszolgálatot. 1951. június 7-én letartóztatták, hamis vádak alapján hat évre ítélték. 1953-ban a Gyűjtőfogházban halt meg.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben