Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

A magyar sajtó napja

Tarlós István átadta a Csengery Antal-díjakat

2018. március 08. csütörtök

Idén is öt újságíró vehette át a Csengery Antal-díjat Tarlós Istvántól, Budapest főpolgármesterétől: fővárosi sajtódíjjal ismerték el Nyerges Zoltánt, lapunk főszerkesztőjét is. Az elismerést – A magyar sajtó napjához kapcsolódva – a Fővárosi Közgyűlés azon újságíróknak, médiában dolgozóknak, közösségeknek adományozza, akik huzamos időn át kiemelkedő tevékenységükkel a fővárost, annak kerületeit és a főváros önkormányzatának működését érintő hírekről, információkról magas színvonalú, hiteles, pontos, tárgyilagos és gyors tájékoztatást adnak.

A főváros sajtódíját 2018-ban a Magyar Katolikus Rádió közössége – a díjat Spányi Antal megyés püspök, a rádió vezérigazgatója vette át –, Mottl Ágnes, a Hegyvidék Televízió ügyvezető igazgatója, Hlavay Richárd, az Inforádió szerkesztő-műsorvezetője, Kárász Róbert, az ATV, illetve korábban a TV2 szerkesztő-műsorvezetője, valamint Nyerges Zoltán, a Józsefváros újság főszerkesztője, a Józsefvárosi Média Központ szakmai igazgatója kapta. 

Tarlós István ünnepi beszédében kiemelte: 1848-ban a forradalom egyik első követelése volt a sajtószabadság kivívása, a márciusi ifjak szemében a sajtószabadság volt minden más szabadság alapja. E nélkül az égetővé vált politikai és társadalmi kérdéseket, a nagy átalakulás kívánalmait nem lehetett megfogalmazni a nyilvánosság előtt. Budapest pedig az ország egyetlen igazi, modern, másfél százezres nagyvárosi tömörülése volt, fő kormányszékek, hivatalok, felsőoktatási intézmények székhelye, gazdasági, kulturális központ, a politikai sajtónak is centruma – hangsúlyozta a főpolgármester. 

A díjazottakhoz fordulva elmondta: „Az Önök munkája segített és segít nekünk abban, hogy döntéseink, terveink, beszámolóink eljussanak a közvéleményhez. És segít abban is, hogy mi, politikusok is tájékozódjunk a fővárosiak véleményéről, döntéseink visszhangjáról” ¬– hangoztatta Tarlós István. Arról is beszélt, hogy manapság a magyar sajtó egy bizonyos szegmesében – elsősorban internetes - orgánumok, sajtótermékek – nem azt írják, mondják, ami a való, hanem azt, amit érzelmeik, nem egy esetben megbízójuk elvárása alapján láttatni szeretnének. „Csengery Antal mai szellemi örököseinek érdemes nem elfeledniük, hogy az újságírás felelősség is, nemcsak hivatás. A sajtó, a média súlyos hatalom – de egyben olyan felelősség is, amellyel élni kell, de visszaélni nem ajánlott. Minden leírt szó, megfogalmazott gondolat eljut valakikhez, akikből érzelmet, értékítéletet vált ki. Ebben van a sajtó felelőssége. Ezért vagyunk hálás elismeréssel a tárgyilagos, felkészült, a közvéleményt hitelesen tájékoztató újságírók iránt” – szögezte le a főpolgármester. 

Külön kiemelte, hogy ez alkalommal egy közösség, a Magyar Katolikus Rádió is részesül az elismerésben. „Manapság, amikor a világban vallási üldözést elszenvedők túlnyomó többsége keresztény, a modern kori népvándorlás pedig Európa keresztény jellegét és arculatát veszélyezteti, különösen fontos hangsúlyozni, hogy kontinensünk keresztény gyökereit meg kell őrizni. Európa a kereszténységre épült, azáltal lett erős, ha ennek hátat fordít, akkor gyökértelenné válik” – fogalmazott Tarlós István.

Kitüntették a Józsefváros újság főszerkesztőjét is

Csengery Antal-díjban részesült Nyerges Zoltán, a Józsefváros újság főszerkesztője, a Józsefvárosi Média Központ szakmai igazgatója. Lapunk főszerkesztőjét több éves kiváló és odaadó szakmai munkássága elismeréseként tüntették ki.

Nyerges Zoltán 2007-től dolgozik a Józsefváros újság szerkesztőségében, 2009 decemberében nevezték ki főszerkesztőnek. Irányítása alatt többször megújult az újság, 2013 októberétől az addigi kétheti megjelenést a heti megjelenés váltotta fel. 2016 februárjától pedig új külsővel, kibővített tartalommal, 20 oldalon jut el a lap az olvasókhoz.

A főváros sajtódíja

A Csengery Antal-díjakat minden esztendőben a magyar sajtó napjához kapcsolódóan adják át, arra emlékezve, hogy 1848. március 15-én nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit, a 12 pontot és a Nemzeti dalt. 1848. március 15-én hirdették ki a polgári sajtószabadságot, majd április 11-én törvénybe is foglalták, ami jelentős fordulatot jelentett a szigorú cenzúra korábbi időszakához képest. A díj névadója, Csengery Antal politikus, közgazdász, publicista a reformkor és a magyar sajtótörténet jeles személyisége volt, nevéhez fűződik az első magyar politikai napilap megteremtése.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság