Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megújult az emlékmű környezete

Ünnepi megemlékezés a Kolónia Petőfi szobránál

2018. március 14. szerda

A MÁVAG Kolónia – a Vajda Péter utca, Delej utca, Golgota út, Bláthy Ottó utca által határolt háztömb – udvarán áll kerületünk egyetlen Petőfi Sándor szobra, amelynek környezete a Józsefvárosi Önkormányzat jóvoltából újult meg a közelmúltban. A „Petőfi kert” kulcsait szerdán, az 1848/49 forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Kocsis Máté polgármester adta át az épületegyüttes közös képviselőjének. A közösség ünnepségén részt vett Sára Botond alpolgármester és Ferencz Orsolya, a környék önkormányzati képviselője is.

A megemlékezés Petőfi Sándor Az Apostol című művének részletével kezdődött Turek Miklós színművész előadásában.

„170 évvel ezelőtt egy nemzet szíve megdobbant, és ez a szívdobogás a mai napig elhat” – kezdte ünnepi beszédét Ferencz Orsolya. Majd úgy folytatta: valami láthatatlan köldökzsinór köt össze minket 170 éven keresztül azzal a nagy szívdobbanással.

Az önkormányzati képviselő feltette a kérdést, vajon miért Petőfi személye az, aki ennyi időn át összeköt bennünket, hiszen annyi nagy költő van. Ferencz Orsolya szerint azért, mert Petőfi szavai ma is érvényesek, napjaink történelme ma is súlyos kérdéseket feszeget. Majd felidézte a költő A nemzethez című versének sorait:

„Ébredj, hazám, mert ha most nem ébredsz, Soha többé nem lesz ébredésed, S ha ébredsz is, annyi időd lesz csak, Míg nevedet sírkövedre vésed!” 

Ferencz Orsolya azzal zárta beszédét, hogy érezzük a felelősséget és őrizzük meg a magyar nemzetet még további száz és ezer évig, hogy új Petőfi Sándorok születhessenek hazánknak.

Ezt követően a Vajda Péter Ének-Zenei Általános és Sportiskola második osztályos növendékei tartották meg furulyaszóval kísért előadásukat.

Kocsis Máté átadta a „Petőfi kert” kulcsait Kemény Árpád közös képviselőnek, majd Sára Botond alpolgármester elhelyezte a költő szobránál az emlékezés virágait.

Az ünnepi program közös főhajtással zárult. 

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben