Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

700 milliárd egészségügyre

Jelentős fejlesztés előtt áll a Heim Pál gyermekkórház

2018. március 14. szerda

Az Egészséges Budapest Program keretében 26,6 milliárd forint jut a beruházásokra a józsefvárosi Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben – mondta Kocsis Máté, a kerület polgármestere szerdán, az intézményben tartott sajtótájékoztatón. Nagy Anikó, a gyermekkórház főigazgatója arról tájékoztatott, hogy a beruházások révén Európában egyedülálló gyermekgyógyászati és szakmakoncentráció valósul meg. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hozzátette: az elkövetkező 8-10 évben több mint 700 milliárd forint jut a főváros és Pest megye egészségügyi fejlesztésére. Az esemény keretében Kocsis Máté átadta annak az új készenléti autónak a kulcsait a főigazgatónak, amelyet Józsefváros önkormányzata adományozott a gyermekkórháznak.

Kocsis Máté az elmúlt évek egészségügyi fejlesztései kapcsán kiemelte: 2010 óta mintegy 200 olyan fejlesztés valósult meg a fővárosban, amelyre az ezt megelőző kormányok idején nem volt szándék és lehetőség. Országosan pedig 2010 óta 77 kórházat, 54 rendelőintézetet, 104 mentőállomást újítottak fel, és emellett 23 új rendelőintézetet, illetve 31 új mentőállomást is felépítettek. „Mostantól pedig a kormány döntésének köszönhetően Budapestre kerül a figyelem. Az a 700 milliárdos fejlesztés, amelyet a kormány a 2017 és 2026 közötti időszakban a területre fordít, a budapestiek és az agglomerációban élők egészségbiztonságát is nagymértékben növeli” – szögezte le a polgármester, hozzátéve, hogy a 2017-es költségvetésben már 40 milliárd forintot biztosítottak az Egészséges Budapest Program elindítására. Ebből 21,7 milliárd forintot költenek orvostechnológiai beruházásokra, 18,3 milliárdot pedig az építészeti tervezés megkezdésére – tette hozzá.

Új készenléti autó az önkormányzattól

Kocsis Máté arról is beszélt, Józsefváros szempontjából is fontos eredmény, hogy jelentős beruházások történnek a gyermekkórházban, a kerület büszke arra, hogy otthont adhat Európa legnagyobb gyermekellátó intézményének. Hozzáfűzte: a kerület vezetése jó kapcsolatot alakított ki az elmúlt években az intézménnyel, többek között jótékonysági gyűjtést szervezett, most pedig egy új készenléti járművet adományoz a kórház részére. A megkülönböztető jelzéssel ellátott Skoda Octaviát a kijáró ügyeletben, így a kerületi gyermekek ellátásában is használni fogják. 

Kocsis Máté azt is elmondta, hogy a kerület egészségügyi fejlesztések – a szakrendelő, illetve a háziorvosi rendelők felújítása, az ingyenes szűrőszombatok szervezése vagy a Józsefvárosi mentőállomás megnyitása – jól illeszkednek az Egészséges Budapest Programhoz. Emlékeztetett rá, hogy nemcsak a Heim Pál Kórház 26,6 milliárdos fejlesztése kezdődik meg, hanem az úgynevezett centrumkórházaké is.

Európában egyedülálló fejlesztés

„A Heim Pál országos Gyermekgyógyászati Intézet országos funkcióit tekintve kiemelt szerepet kapott a kormány által a gyermek baleseti sürgősségi program területén is, és ehhez szervesen kapcsolódik az Egészséges Budapest Program” – mondta Nagy Anikó főigazgató, kiemelve: egy olyan gyermekgyógyászati szakmakoncentráció és épületfejlesztés valósul meg, ami Európában egyedülálló lesz.

A főigazgató beszámolt arról, hogy a fejlesztések révén új tömbök épülnek a kórház területén. Az egyik egy 23 ezer négyzetméteres belgyógyászati, a másik pedig a gyermekpszichiátriai és gyermekaddiktológiai ellátást szolgálja majd országos szinten. Ezen kívül kialakítanak egy diagnosztikai laboratóriumot korszerű MR-berendezéssel – ismertette Nagy Anikó.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: az elkövetkező 8-10 évben több mint 700 milliárd forint jut a főváros és Pest megye egészségügyi fejlesztésére. Mint mondta, az előző uniós ciklusban 500 milliárd forint jutott az egészségügy megújítására, de ezen forrás nagy részét vidéken lehetett csak elkölteni.

Az államtitkár jelezte, a gyermekellátás területén három „centrumkórház” lesz: a Bethesda Gyermekkórház, a Heim Pál gyermekkórház és a XI. kerületi Dobogón felépülő új kórházban is lesz gyermekellátás. Ezekből is látszik – fogalmazott –, hogy a kormány komolyan gondolja az egészségügy fejlesztését, hiszen mind a múltban, mind a jövőben „erős döntések köteleznek minket”.    

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben