Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

József-napi Gálaest

Kitüntették Józsefváros példaképeit

2018. március 20. kedd

A hagyományokhoz híven József-napon tartották a Józsefvárosi Önkormányzat díjátadó ünnepségét, amelyen átadták a kiemelkedő érdemeket szerzett polgároknak a kerület elismeréseit. A Józsefváros díszpolgára címet Kárpáti György, a Nemzet Sportolója címmel is kitüntetett háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Guricsné Pásztor Erzsébet világbajnok kézilabdázó és Csányi Sándor Jászai Mari-díjas színész vehette át Kocsis Máté polgármestertől és Sára Botond alpolgármestertől. Díszpolgári cím posztumusz kitüntetésben részesült Kocsis Sándor, az Aranycsapat kiemelkedő csatára, Kovács Emil református lelkész, valamint Fejes Endre, Kossuth- és József Attila-díjas író. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban ünnepélyes keretek között kiosztották a „Józsefvárosi Becsületkereszt”, a „Józsefvárosért”, a „Józsefvárosi Aranykoszorú” és a „Jó Sport” elismeréseket is. Ünnepi beszédében Kocsis Máté polgármester kiemelte: sok évtized után a kerület megtanult büszkének lenni magára.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották március 19-én este kerületünk József-napi gáláját, amelyen átadták a Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete által alapított elismeréseket. Kocsis Máté polgármester beszédében hangsúlyozta: egy-egy ilyen ünnepi eseményen szólni kell arról, merre halad a város, és milyen feladatok állnak még előtte. „Ha egy mondatban kellene összefoglalnom azt, hogy mi a legnagyobb eredménye a közös munkánknak, akkor talán az, hogy sok évtized után ez a kerület megtanult büszkének lenni magára. Ha végiggondoljuk, hogy milyen érzés volt régen „nyóckeresnek” lenni, és milyen érzés manapság józsefvárosinak lenni, akkor elmondhatjuk, az érzés jelentősen megváltozott. Megtanultunk büszkék lenni a városunkra” – szögezte le a polgármester. A büszkeség sok mindent jelent – fejtette ki –, a közösen elvégzett munka mellett azt az örökséget is, amit ez a városrész képvisel 1777-es elnevezése óta, az 1848-as forradalom és szabadságharc, és az ’56-os forradalom eseményein keresztül egészen napjainkig. „Az a páratlan, velünk élő történelem, az a gyönyörű építészeti örökség, és az a rengeteg nagyszerű ember, aki itt él, mind inspirációt és megújulásra késztetést ad mindannyiunknak a munkához” – emelte ki a város vezetője. Kitért arra is, hogy ezeket az eredményeket egy bővülő közösséggel érték el, akik tenni akarnak a városért. „Kitörtünk abból a rossz megítélésből, amely évtizedeken át ezt a városrészt megbélyegezte, és ez a közös munkánk valódi értelme” – emelte ki Kocsis Máté.

A kitüntetettekhez fordulva a polgármester elmondta: a büszkeséghez az is hozzátartozik, hogy évről évre megkeresik azokat az embereket a közösségen belül, akikre érdemes odafigyelni. Akik azon túl, hogy példaképek, megmutatják nekünk azt is, hogy a sikerhez nem visz lift: a sikerhez lépcsőn, fokról fokra kell haladni – fogalmazott. „Ha az ember kitartó, elhivatott, ha egy jó közösség tagjaként cselekszik, el fogja tudni érni a személyes sikerét is, a közösségének a sikerét és a városának is a sikerét. És a város mindezt úgy tudja meghálálni, hogy példaképként tekint ezekre az emberekre és évente egyszer kitünteti őket” – mondta Kocsis Máté, majd köszönetet mondott a díjazottaknak, amiért életpályájukkal, egyéniségükkel, személyes helytállásukkal példát mutatnak. „Az élet számos területéről érkeznek ők, de mind olyan emberek, akiknek a munkájára nemcsak a múltban, a jövőben is érdemes lesz figyelni, és követni őket a hitükben, kitartásukban, és abban az akaratban, hogy minden nap a közösségükért is tegyenek” – hangoztatta a polgármester. 

Végezetül Kocsis Máté köszönetet mondott az önkormányzat nevében azoknak, akik a vállalkozásokkal, munkahely-teremtési lehetőségekkel, a kulturális életben való részvételükkel, sporttevékenységükkel, rendőri, ápolói, orvosi, egészségügyi ellátási, pedagógiai tevékenységükkel minden nap azért dogoznak, hogy a közösség erősebb legyen. „Ez az alkalom lehetőséget ad arra is, hogy láthassák ők is, hogy a közös munka nem hiábavaló. Vannak még feladatok, de ezeket – ahogy az elmúlt években – a jövőben is el tudjuk végezni, mert olyan emberek állnak előttünk példaként, mint a mai kitüntetettek. Köszönöm nekik, hogy vannak nekünk, és ne felejtsék el, hogy egy közös mindenképpen van bennünk: ez pedig Józsefváros” – zárta szavait a polgármester.

Kárpáti György, Józsefváros díszpolgára az elismerés átvételét követően egy kedves történetet osztott meg a közönséggel arról, hogy – szerinte – minek volt köszönhető jó állóképessége: mint mondta, a zeneakadémiára járt zongorázni, ami két megállóra volt villamossal a Népszínház utca sarkától. Az utat gyalog tette meg haza, futva versenyzett a villamossal, majd – bár volt lift a házban – felfutott az ötödik emeletre. „Innen az a sok olimpiai érem” – mondta viccesen a Nemzet Sportolója. 

A díjátadó gálán a Turay Ida Színház művészei léptek fel. Sövegjártó Áron Erkel Ferenc Bánk Bán című operájából a Hazám, hazám című áriát adta elő, Hűvösvölgyi Ildikó és Bencze Ilona verssel lépett színpadra, Keresztes Ildikó zenés műsorral szórakoztatta a közönséget. Az estet Berecz István és barátai táncegyüttesének előadása zárta. 

A kitüntetettek

Díszpolgári cím

Dr. Kárpáti György

A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett háromszoros olimpiai és háromszoros Európa-bajnok vízilabdázó, edző 1935. június 23-án született Józsefvárosban, majd 30 évig lakott a Népszínház utca 21. szám alatt. Kárpáti György minden idők legfiatalabb vízilabdázó olimpiai bajnoka. 1952-ben, tizenhét évesen hívták be először a válogatottba, ugyanebben az esztendőben olimpiai aranyat nyert Helsinkiben. Ezt követte két újabb ötkarikás győzelem Melbourne-ben majd Tokióban, és egy bronzérem Rómában. 162 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, ötszörös magyar bajnok volt a Fradival, tagja az Úszó Hírességek Csarnokának, a Halhatatlanok Klubjának. Kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, MOB Olimpiai Aranygyűrűvel, a Köztársasági elnök aranyérmével. Magyar Örökség-díjas, beválasztották az évszázad magyar vízilabda-válogatottjába.

Guricsné Pásztor Erzsébet 

A válogatott kézilabdázó, edző 1939-ben született Józsefvárosban. Azóta itt él, az Üllői út-József körút sarkánál. Életének szinte minden fontos állomása a kerülethez köti, sportpályafutása is itt kezdődött el. Általános iskolába a Práter utcába járt, középiskolai éveit a Fazekas Mihály Gimnáziumban töltötte, ahol a szemben lévő Vörös Meteor pályáján látott mérkőzések hatására választotta a kézilabdát. Sportpályafutása során kilenc alkalommal nyert magyar bajnokságot. 1965-ben csapatkapitányként irányította a dortmundi világbajnokságon azt a női kézilabda válogatottat, amely végül meg is nyerte az aranyérmet. A róla elnevezett kitüntetést minden évben a legjobb kézilabdakapusnak ítélik oda a Diákolimpián.

Csányi Sándor

A színész-rendező 1975-ben született Budapesten, majd hosszú ideig Józsefvárosban élt. Gyermekkori vágya volt, hogy színész lehessen. A főiskola elvégzését követően, 2002 és 2012 között a Radnóti Miklós Színház társulatának lett a tagja. Ezután a Thália Színházba szerződött, amelynek 2016 óta művészeti vezetője is, és a mai napig telt házas darabokban játszik. Több ezer fellépést tudhat maga mögött, színházi bemutatóinak száma meghaladja a hatvanat, amelyek mellett rendszeresen szerepel játékfilmekben is. Kiváló színészi alakításaiért számos rangos díjat kapott, melyek közül a legkiemelkedőbb a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje 2005-ben, a Jászai Mari-díj 2013-ban, 2018-ban pedig Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át.

Posztumusz kitüntetés

Kovács Emil (1936-2007) 

A református lelkész feleségével 1994-ben költözött Józsefvárosba, és vette át a Kőris u. 13. szám alatti gyülekezet irányítását. Józsefváros halmozottan hátrányos helyzetű körzetének közepén az alig néhány főt számláló, de hitében elkötelezett gyülekezetből építettek új lelki közösséget. A családlátogatások, iskolai és gyülekezeti hitoktatás, szociális segítségnyújtások hatására néhány éven belül a pangó templom újra élettel és hívekkel telt meg. Munkássága egyik kulcsszava a diakónia, vagyis a szeretetszolgálat volt, ezért is hozták létre feleségével még 1994-ben a Külső-Józsefvárosi Református Diakóniai Alapítványt. A ma használatos református énekeskönyv egyetlen szószedetének összeállítása is nevéhez fűződik. A díjat fia, Kovács Dávid Emil lelkipásztor vette át.

Kocsis Sándor (1929-1979) 

Minden idők egyik legjobb magyar labdarúgója, az Aranycsapat kiemelkedő csatára és legendás jobbösszekötője a Kőris és az Illés utca környékén nőtt fel, életének jelentős részét Józsefvárosban töltötte. A grundfocistából hamar komoly labdarúgóvá nőtte ki magát, részt vett az 1952-es helsinki olimpián, ahol aranyérmet nyert a magyar válogatottal, és tagja volt az egy évvel később Európa-kupát nyerő Aranycsapatnak. Az 1954-es svájci világbajnokságon 11 találattal gólkirály lett. A nemzeti mezben 68 mérkőzésen 75 gólt szerzett. 1958 és 1966 között a Barcelona játékosaként varázsolta el a futball szerelmeseit. Hamvait 2012-ben hozták haza Spanyolországból, és a Szent István-bazilika kriptájában helyezték örök nyugalomra. A legendás csatár tiszteletére 2014-ben a Józsefvárosi Önkormányzat és az FTC Baráti Kör közösen emlékművet állított a Kálvária téren. A díjat fia, ifj. Kocsis Sándor vette át.

Fejes Endre (1923-2015) 

A Kossuth- és József Attila-díjas író 1923-ban született Józsefvárosban, és itt is nőtt fel. A Rákóczi úti Marika eszpresszóban született sok felejthetetlen írása, melyekben hamisítatlan józsefvárosi arcok, karakterek tűnnek fel. Leghíresebb regénye a Rozsdatemető, amellyel 1962-ben, megjelenése évében egy csapásra híressé vált. A XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, több műve színpadra is került. Munkásságáért rengeteg elismerést kapott, többek között 1963-ban József Attila-, 1975-ben Kossuth-, 1992-ben pedig Nagy Lajos-díjat. 1994-ben Józsefváros Becsületkeresztjével tüntették ki, 1999-ben Pro Urbe Budapest díjat kapott. 2003-ban – írói életműve elismeréseként – a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetésben részesült. A díjat Pozsgai Zsolt író, Fejes Endre életművének gondozója vette át.

További elismerések

„Józsefvárosi Becsületkereszt”

Teszársz Károly

Csaknem 20 éve vesz részt aktívan a Józsefvárosi Önkormányzat munkájában. Először 1998-ban nyert mandátumot a képviselő-testületben, amelynek 2004-ig tagja volt. Jelenleg szakértői munkájával segíti a képviselő-testület állandó bizottságainak munkáját. 2014 óta a Józsefváros Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriumi elnökeként lelkiismeretes munkájával segíti a városrész közbiztonsági helyzetének javítását annak érdekében, hogy a Józsefvárosban élő és dolgozó polgárok biztonságérzete minél szélesebb körben érvényesüljön. 

Sárközi Gyula 

Budapesten született 1962-ben, gyermekkorát Józsefvárosban töltötte. Szegény sorsú roma családban nevelkedett, ám a családi háttér és a sok munka hozzásegítette, hogy kiemelkedő pályát járjon be. 1972-től az Állami Balett Intézet növendéke volt, majd a Magyar Állami Operaházban dolgozott, később pedig tíz évig tanított a Magyar Táncművészeti Főiskolán. 1992-től 2016-ig a Madách Színház tánckarának vezetője. Nevéhez fűződik a KFKI Kamarabalett létrehozása, majd megalapította a Madách Musical Táncművészeti Iskolát és Szakközépiskolát.

Dr. Patay Pál

A magyar régészet nagykövete, szakterülete elsősorban az őskor kutatása, de pályája során a régészet és ipartörténet szinte minden korszakának megismerését gazdagította. 1914-ben született, tudományos munkásságát a Pázmány Péter Tudományegyetem Ősrégészeti Tanszékén kezdte. 1950-től 1957-ig a balassagyarmati Palóc Múzeum régész-muzeológusaként dolgozott, 1957-től a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Osztályán folytatta pályáját. 1967–1975 között a Nemzeti Múzeum Adattárának osztályvezető-helyettesi posztját töltötte be, 1982-ben ment nyugdíjba, de ezután is tovább dolgozott. Számtalan ásatás és leletfeldolgozás kötődik a nevéhez. 

Musica Sacra Kórus

A Jézus Szíve-templom leghosszabb ideje működő énekegyüttese 1970-ben alakult, az éneklés mellett a kórus közössége rengeteg közös programot is szervezett: kirándultak, kórházakba jártak énekelni. A napjainkban már bő 40 fős kórus hivatása a templom zenei szolgálatának magas színvonalú ellátása, a szent zene terjesztése, az énekkar fontos baráti-lelki imádkozó közösség is a mai napig. Vezetője 1988-tól Rónaszéki Tamás, hegedűművész, karnagy. A Kórusok Országos Tanácsa „Hangversenykórus cum Laude” címmel minősítette az együttest. A díjat Rónaszéki Tamás vette át.

László Endre Márton 

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat alapítója hosszú ideig élt a kerületben. Nevéhez fűződik a Józsefvárosi Mentőállomás létrehozása: az ennek otthont adó Orczy úti épületet az alapítvány vásárolta meg és újította fel. A tavaly októberben megnyílt állomás tovább növelte a fővárosi mentőkapacitást, valamint egy oktatási központnak is helyet biztosít. Még 1998-ban, mentőápolóként fogant meg benne az ötlet, hogy szükség lenne egy gyermekek ellátására specializált mentőautóra. A Markó utcai állomáson 1999-ben áll szolgálatba a gyermekrohamkocsi, üzemeltetésével az Országos Mentőszolgálat munkáját segítik. A józsefvárosi székhelyű alapítvány célja a kritikus állapotú gyermekek mentése. A Gyermekrohamkocsit évente átlagosan 2100 gyermekhez riasztják.

Balogh Ferenc

Balogh Ferenc a XX. század magyar történelmének legkiemelkedőbb eseménye, az 1956-os forradalom és szabadságharc során olyan hősiességet tanúsított, amely példaértékű lehet minden magyar ember számára. Helytállása és értékteremtő tanári pályája, valamint elveihez és hitéhez mindvégig hű életútja elismeréseként 2016-ban a Magyar érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta. Ugyanebben az évben a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége (POFOSZ) emlékéremben részesült.

„Józsefvárosért” kitüntetés

Nagycsaládosok Józsefvárosi Egyesülete

Az Egyesület 2001 óta végzi munkáját a józsefvárosi családok szolgálatában. Legfőbb céljuk az élet és az anyaság tiszteletére való nevelés, a családért érzett felelősség erősítése, a nagycsaládosok érdekeinek képviselete. Az országos szövetség részeként nemcsak az állami szervezetekkel és intézményekkel, valamint más családszervezetekkel ápol jó kapcsolatot, hanem helyi szinten is aktív tevékenységet fejt ki. A díjat az Egyesület vezetője, Joachim Györgyné Ágnes vette át, aki már 2009-ben „Józsefvárosért” kitüntetésben részesült.

Józsefvárosi Cigányzenekar

Józsefváros önkormányzata 2009-ben hívta életre a Józsefvárosi Cigányzenekart. A közcélú foglalkoztatás keretében korábban munkanélküli és alkalmi munkákból tengődő cigány muzsikusok kaptak munkalehetőséget az együttesben. A zenekar nemcsak kulturális szempontból jelentős, hanem azért is, mert ezáltal a józsefvárosi roma családok mindennapjainak segítésében is részt vállalhat az önkormányzat. A zenekar megalakulása óta már több alkalommal bizonyította, hogy értékes része Józsefváros kulturális életének. A díjat Kathy-Horváth Lajos, a zenekar művészeti vezetője, valamint Benga-Oláh Tibor, a zenekar főszervezője vette át.

BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság Akciócsoportja

2014 szeptemberében állították fel az akciócsoportot, amelynek fő feladata a kábítószer-elosztóhelyek felszámolása, de szerepet vállalnak a prostitúció visszaszorításában, körözött személyek elfogásában is. Az akciócsoport a bűnmegelőzésből is tevékenyen kiveszi részét, rendszeresen szervez diákoknak előadásokat, illetve az évenként megrendezett Józsefvárosi Rendvédelmi Napokon bemutatókat is tart. Az akciócsoport komoly eredményeket ért el, ezeket a sikereket a statisztikai adatokon – például a bűncselekmények csökkenése – túl a lakosok pozitív észrevételei is alátámasztják. A díjat az akciócsoport vezetője, Nagy Béla rendőr törzszászlós vette át.

„Józsefvárosi Aranykoszorú-díj”

Nagy+N Kft. – virágüzlet (Kun u. 12.)

A Teleki tér és a Kun utca sarkán immár több mint két évtizede várja vásárlóit egy virágüzlet, mely egykor a Kertészeti Egyesülés virágelosztójaként működött. Az üzlet 1994 augusztusában került a Nagy házaspár, Gábor és Ilona tulajdonába, ahol elindíthatták saját kis vállalkozásukat. Ilona 1968-ben kezdte a szakmát, a mestervizsgát 1971-ben tette le. Munkáját szívvel lélekkel végzi, virágai minőségét pedig a rengeteg elégedett vevő is igazolja.    

Ligetiné Sifter Klára – női szabó (József krt. 49-51.)

1976-ban tette le a női szabó vizsgát, majd három évvel később mestervizsgáját is megszerezte. Munkája iránti lelkesedése évtizedek óta töretlen: 39 éve dolgozik a kerületben, 9 évejózsefvárosi polgár. A kezdetekben a Rákóczi úton működő üzlet az ezredfordulón költözött a jelenlegi, József körúti helyiségbe. Az üzletben egyedül dolgozik, a különböző ruhákat rendelésre, hozott anyagból készíti, azokat a KIOSZ által szervezett divatbemutatókon is láthattuk. 

Hurvie Bt. – gépjárműjavítás, gumiszervíz (Bláthy Ottó u. 14.)

Több mint tizenhat éve a Bláthy Ottó utcában működik a gépjárműjavítással, karbantartással és gumiabroncs-szervízeléssel foglalkozó Hurvie Bt. Tulajdonosa, Góber Béla már 26 éve dolgozik a szakmában, és nyugdíjasként a mai napig szívvel-lélekkel végzi tevékenységét. Egy telephely működtetése – főleg ilyen belső területen – mindig nehéz feladat, de úgy érzi, hogy ügyfelei visszajelzései miatt megéri a kemény munka. 

Erkel Patika, Pharmaduo Bt. – gyógyszertár (Luther utca 4-6.)

Az erdélyi születésű Dr. Sárosi György 1992-ben szerezte meg gyógyszerész diplomáját Magyarországon, majd négy évvel később nyitotta meg az Erkel Patikát. Az elmúlt 22 évben mind szakmailag, mind emberileg színvonalas kiszolgálással várták és várják a vásárlókat. 2016-ban megvásárolták a szomszédos üzletet, így a gyógyszertár átköltözött a II. János Pál pápa tér sarkára, az eredeti üzletrészben pedig kialakítottak egy lottózót, gyógyászati segédeszköz boltot és egy kávézót is.

Bihary Órás – Bihary Zsuzsanna (Vas utca 2/B.)

Az eredeti műhelyt Bihary Zsuzsanna apai nagyapja, id. Bihary László a Gerlóczy utcában nyitotta meg, majd innen költözött a Szentkirályi utcába, majd 1952-ben a Vas utcába. A műhelyt felesége vitte tovább, aki gyermekeit – Lászlót, és Zsuzsanna édesapját, Gábort – órás szakmunkásképző intézetben taníttatta. A testvérek 1960-ig dolgoztak együtt az üzletben, majd Zsuzsanna édesapja megvásárolta a Vas utcai műhelyt. Zsuzsanna sok időt töltött édesapjával, a mesterség csínját-bínját tőle sajátította el. 1994-ben eredményes szakmunkás vizsgát tett, és azóta is a Vas utcai műhelyben végzi munkáját. 

„Jó Sport” emlékérem

Kállai Kristóf (2001-2017) posztumusz 

A Kispesti Nehézatlétikai Sportiskola sportolója 2017. november 16-án, 16 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Az utánpótlás korosztály tehetséges birkózója volt, a józsefvárosi Losonci Téri Általános Iskolában végzett. A sportiskola olyan sportolókat nevel, akik kellő alapokkal felvértezve, érdemeik elismerése mellett a nemzeti válogatott felé veszik sportkarrierjük irányát. Kristóf is egy volt közülük, aki időt és energiát nem kímélve küzdött azért, hogy a legeredményesebbek közé tartozzon. 

Takács-Szóládi László 

A MABUNI SE alapítója és elnöke Takács-Szóládi László, aki 1981-ben kezdett karatézni az akkor még Shotokan karatét tanító Felcser G. Ottónál és Szabó Károlynál. Takács-Szóládi László a nyolcvanas évek végén, több hónapos szervező munka után alapított karate szakosztályt, amely végül a ma is működő sportegyesület alapját képezte. Az egyesület tagjainak létszáma több mint 100 fő, az edzések egyik fő helyszíne 2004 óta a józsefvárosi Vörösmarty Mihály Gimnázium.

Józsefvárosi Kosárlabda Club 

Az 1998 óta működő közhasznú egyesület legfőbb célja a rekreációs és szabadidős sport, illetve szabadidős sporttevékenység biztosítása a Kosárlabda Szövetség által kiírt bajnokságokon a lehető legjobb eredmény elérése mellett. Az egyesület alapvetően önfenntartó, jó kapcsolatot ápol a kerületi iskolákkal is. Felnőtt és utánpótlás csapataival 100 főt meghaladó aktív taglétszámmal rendelkezik, néhány éve pedig együttműködést kötött a ferencvárosi kosárlabdázók egyesületével. A díjat Gerő Zoltán, a Club elnöke vette át.

Barbosu Tibor

Az MTK 18 éves ökölvívója nyolcéves korában vette fel először a bokszkesztyűt, de már négyszeres országos bajnok, sőt, 2014-ben meghódította Európát is. Célja, hogy kijusson az olimpiára. Józsefváros kiváló sportolója, aki Drexler Géza edző irányítása alatt igyekszik fejlődni. Edzője véleménye szerint nagyon kitartó, óriási és kimagasló tehetségnek tartják Tibort, a mozgása, a felépítése olyan, mint Erdei Zsolté.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben