Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefvárosban Kocsis Máté nyert

Harmadszor is kétharmados Fidesz-győzelem

2018. április 09. hétfő

Nagyarányú részvétel mellett újabb kétharmados győzelmet ért el a Fidesz-KDNP az április 8-ai országgyűlési választásokon. 98,5 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz-KDNP a mandátumok 66,83 százalékát szerezte meg, várhatóan 133 képviselője lesz a 199 fős országgyűlésben. „Magyarország nagy győzelmet aratott, sorsdöntő győzelmet arattunk” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap éjjel. A kormánypárti politikusok egytől egyig a demokrácia sikerének, és a következő Országgyűlés erős legitimációjának nevezték az óriási választási részvételt. A Józsefváros és Ferencváros nagy részét érintő budapesti 6. számú választókerületben Kocsis Máté, a Fidesz-KDNP jelölte kapta a legtöbb szavazatot, a kerület jelenlegi polgármestere a voksok mintegy 41 százalékát gyűjtötte be.

A parlamenti mandátumok várható alakulása

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint – 98,5 százalékos feldolgozottságnál – a választók 67,08 százaléka adta le a szavazatát vasárnap este 7 óráig.Az eddigi adatok alapján a Fidesz-KDNP a megszerezhető mandátumok 66,83 százalékát, összesen 133 mandátumot szerzett a 199 fős parlamentben.

Forrás: valasztas.hu

A legnagyobb ellenzéki párt 26 mandátummal a Jobbik lesz, az MSZP-Párbeszéd 20 képviselőt küldhet az Országgyűlésbe. A Demokratikus Koalíció 9, a Lehet Más a Politika pedig 8 mandátumot szerzett. Emellett egyéni mandátumot nyert az Együtt – a korszakváltók pártja egy jelöltje és Mellár Tamás független jelölt. A nemzetiségek közül a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata tudott egy mandátumot megszerezni.

Sorsdöntő győzelem

„Győztünk” – ezzel kezdte beszédét az összegyűlt tömeg előtt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki úgy fogalmazott: a magas részvétel minden kétséget zárójelbe tett. „Egy nagy csata van mögöttünk, sorsdöntő győzelmet arattunk, lehetőséget kaptunk, lehetőséget teremtettünk magunknak, hogy megvédjük, megvédhessük Magyarországot” – mondta Orbán Viktor. Kiemelte: Magyarország még nem tart ott, ahol szeretnék, de már elindult a saját maga választotta útján. „Együtt fogunk ezen az úton végigmenni” – ígérte a kormányfő.

Fotó: MTI

A miniszterelnök köszönetét fejezte ki a választóknak, külön a Fidesz-KDNP-re szavazóknak, amiért kitartottak az elmúlt években. Köszönetet mondott továbbá a külhoni magyaroknak, akik „segítettek megvédeni az anyaországot”, valamint Jaroslaw Kaczynskinek, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökének és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőnek is a támogatásért. Emellett megköszönte a Fidesz segítőinek, önkénteseinek munkáját, továbbá azoknak is, akik „imádkoztak értünk és értem”. Végül feleségének, Lévai Anikónak mondott köszönetet.

„Mindent köszönök, Soli Deo gloria” – zárta szavait Orbán Viktor, majd a Fidesz és a KDNP vezető politikusai a Bálna előtt összegyűlt emberekkel elénekelték a Kossuth-nótát, ezt követően pedig a Himnuszt. A miniszterelnök a Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! köszöntéssel búcsúzott.

Kocsis Máté a budapesti 6. választókerület országgyűlési képviselője

Kocsis Máté, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot az országgyűlési választások budapesti 6. számú – Józsefváros és Ferencváros nagy részét érintő – választókerületében 98,8 százalékos feldolgozottságnál.

A kerület jelenlegi polgármestere a szavazatok mintegy 41 százalékát gyűjtötte be és a következő négy évben az Országgyűlésben képviselheti Józsefvárost. A második legtöbb szavazatot, 32,06 százalékot a DK jelöltje, Ara-Kovács Attila kapta. A Jobbik színeiben induló Dúró Dóra 12,84 százalékot, az LMP-s Jakabfy Tamás 5,41 százalékot és Baranyi Krisztina (Együtt) 3,19 százalékot ért el. Őket a Momentum jelöltje, Cseh Katalin követi 2,51 százalékkal, majd Racskó Gábor (Magyar Kétfarkú Kutyapárt) 2,29 százalékkal. Egy százalék alatti eredményt ért el Konczos László József (Munkáspárt), Jakab Tamás (MIÉP), Schauber Krisztina (KÖSSZ) és Suda Dezső (Iránytű). 

Palotanegyed a budapesti 1. számú választókerülethez tartozik, amelyben Hollik István (Fidesz-KDNP) előtt Csárdi Antal (LMP) szerezte meg a legtöbb voksot.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben