Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Főhajtás és tisztelet

Tormay Cécile írónőre emlékeztek

2018. április 16. hétfő

Az egykori, Kőfaragó utcai otthonának falán elhelyezett emléktáblánál és a Rókus Kórház mellett felállított szobornál emlékeztek Tormay Cécile írónőre tisztelői április 15-én délelőtt.

A megjelenteket Jobbágy Éva, a Tormay Cécile Kör vezetője köszöntötte az emléktáblánál, aki beszédében hangsúlyozta: az írónő életével és munkásságával az igazság és bátorság nagyasszonyává vált. A megemlékezést Pánti Anna énekesnő versekkel és dalokkal tette teljessé.

A Rókus kórház előtt elhelyezett szobornál Nagy Gyöngyi, a hódmezővásárhelyi Emlékpont történésze, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktorandusz hallgatója tartott megemlékező beszédet, melyben hangsúlyozta, hogy a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségét (MANSZ) megalapító írónő élete és munkássága mindannyiunk számára példaértékű. „Tormay Cécile maga köré gyűjtötte azokat az asszonyokat és férfiakat, akikkel hasonlóan gondolkodott Magyarország múltjáról és jövőjéről. Ezzel a legtöbbet tette, amit befolyással bíró ember abban az időben tehetett: kérlelhetetlenül tiltakozott a trianoni döntés ellen. Hívására tömegek vonultak a MANSZ zászlói alá.

Az írónő emlékét őrző mellszobor állíttatója, Zorányi Gábor, a Nemzeti Értékvédő Egyesület elnöke ünnepi beszédében többek között arra emlékeztetett bennünket, hogy a második világháborút követően Tormay Cécile mellett még hány más kiváló magyar szerző művét ítélte örök feledésre és pusztulásra a kommunista diktatúra, és hogy ez milyen jóvátehetetlen károkat okozott a magyar szellemi élet területén.

A megemlékező beszédek és műsor végén a jelenlévők a táblánál és az írónő szobra előtt elhelyezték az emlékezés – köztük a Józsefvárosi Önkormányzat – koszorúit.

Fotó: Tukács Orsolya/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben