Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egy délelőtt a reformkor jegyében

Kossuth-Széchenyi szónoklatverseny Józsefvárosban

2018. április 16. hétfő

Kerületünkben tartották meg a Kossuth Szövetség és az Országos Széchenyi Kör szervezésben az Országos Szónoklatverseny döntőjét április 13-án, a volt Apáczai Kiadó József körúti székházában. A legjobbak közé került fiatalok két korcsoportban versenyeztek, a győzteseknek járó díjakat tanárokból és neves színművészekből álló zsűri ítélte oda, a rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt.

Dr. Bényi Árpádné, a Kossuth Szövetség alelnöke elmondta, évről évre nagy érdeklődés mellett rendezik meg a versenyt, hiszen papír nélkül, közönség előtt hatásos szónoklatot tartani mindenki nagyon szeretne, ám ez a feladat korántsem egyszerű. „Nagyon sok munkája van ebben a szereplésben a döntőbe került 32 fiatalnak, nem egy közülük idén érettségizik, így különösen tiszteletreméltó, hogy időt és energiát szakítottak a felkészülésre” – emelte ki.

A két korcsoport 7. és 8. osztályos, valamint középiskolás diákjai a kötelező Kossuth vagy Széchenyi szövegek mellett egy-egy választott szónoklattal készültek a döntőre, amelynek szintén a reformkor valamelyik nagyjának levele, cikke vagy beszéde volt a forrása.

A neves színművészekből és pedagógusokból álló zsűri - amelynek elnöke Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója volt -, idén a középiskolások közül Szécsényi Kristófnak, a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium diákjának, míg a fiatalabb korosztályból Megyer Csernének, a Kelenvölgyi Általános Iskola tanulójának ítélte oda az első díjat.

Szécsényi Kristóf

Nemcsák Károly értékelő beszédében elmondta, a jó szónoklat igen összetett és sokrétű feladat, a felkészülés során pedig elengedhetetlen a kor, a korszellem és a közeg ismerete, amelyben a szónoklat eredetileg elhangzott.

„Mindig nagy élmény az évente megszervezett megmérettetés, amellyel nemcsak a résztvevő diákok gazdagodnak, hanem a zsűri tagjai is” – összegezte a színművész a 23. alkalommal megrendezett versenyt záró beszédében.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben