Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Régi-új ismerős az Orczy kertben

Kisfaludi Strobl Kossuth-szobra Józsefvárosban

2018. május 02. szerda

1849. április 14-én a debreceni Nagytemplomban kimondták a Habsburg-ház trónfosztását és Kossuth Lajost kormányzóvá választották. Ennek emlékét az 1914-ben felavatott, a templom előtti téren álló szoborcsoport őrzi. Ám nem ez volt az első, a kormányzót ábrázoló mű hazánkban, mert Kossuth 1894-ben bekövetkezett halála után már szép számú emlékművet állítottak fel eddig országszerte.

Budapesten az első Kossuth-szobrot 1927-ben állították fel, amely Horvay János alkotása volt. Ezt azonban 1951-ben lebontották, mert nem találták a kor szellemiségéhez méltóan eléggé lelkesítőnek. Helyére Kisfaludi Strobl Zsigmond Kossuth Lajos szobrát állították. A mellékalakokat Kocsis András és Ungvári Lajos mintázta. Ám az idők változnak és a Horvay által készített eredeti, igényes és egyedi látásmódú alkotásnak másolatát 2015-ben újra felállították a Kossuth téren, így Kisfaludi Strobl és munkatársai művét 2017-ben az Orczy-parkba szállították, ahol új otthonra lelt. 

A monumentális főalak: Kossuth Lajos áll elől, a régihez képest jóval alacsonyabb talapzaton. Jobb kezével – felhívó és toborzó mozdulattal – határozottan és lendületesen előre mutat. Viselete a kor divatját követi, híres kalapját bal kezében tartja. A mellékalakok csoportosítása is megváltozott. Láthatjuk a nép képviselőit: egy paraszti ruhában öltözött figura lendületesen lép előre, mellette feltűrt ujjú ingben, puskával a kezében egy munkás, és megjelenik egy Petőfi-arcú fiatal férfi is, hiszen a Rákosi-kor Petőfi és a Kossuth kultuszának időszaka volt. Látható még egy idős apa a honvéd fiával és természetesen nem maradhat el az anya a gyermekével, aki a harcba induló férfiakat búcsúztatja. A szoborkompozíció alakjainak mintázása, különösen a mellékalakoknál kínosan precíz, a szocreál elvárását és igényét hordozza, de ne felejtsük el, hogy a művet 1952-ben állították fel. Az alkotás jó helyre került, hiszen a park többi szobrai más-más ízlést és világot jelenítenek meg, így a látogatók több korszak művészetéről is képet kaphatnak.

Szöveg: Ludmann Mihály művészettörténész

Fotó: Huszár Boglárka, Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben