Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A hagyomány folytatódott

Májusfa-díszítés a Lakatosban

2018. május 02. szerda

Elérkezett a május, a Májusfa-állítások időszaka. A Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium alsós tanulói, a 11.-es gimnazistákkal együtt idén is feldíszítették az intézmény előtt álló fákat.

Május hónaphoz kötődő szép népszokás a májusfa állítása, a fiatalság tavaszi örömünnepe. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma, és legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is. A májusfákat régen csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. A magas, sudár fákat a kerítésoszlophoz rögzítették éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.

A Lakatosban a tavalyi évben hagyományteremtő jelleggel díszítették fel az intézmény előtti fákat, idén pedig újra vidám színekben pompázik a Bauer Sándor utca. Az iskola szeretné, ha ez egy olyan hagyomány lenne, melyet a kerület általános iskolái is követnének, és mindenhol díszelegne egy májusfa.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben