Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Pintér Attila kilép a Jobbikból

„Nem én változtam meg, hanem a Jobbik”

2018. május 04. péntek

Nem tud azonosulni a Jobbik politikai fordulatával és a baloldali pártokkal való összefogásával, ezért kilép a pártból Pintér Attila, a Jobbik józsefvárosi önkormányzati képviselője – jelentette be a politikus a csütörtöki képviselő-testületi ülésen. Pintér Attila hozzátette: képviselői munkáját függetlenként folytatja a jövőben. Lapunknak azt is elmondta, hogy független jelöltként indul a július 8-ai józsefvárosi időközi polgármester-választáson, ugyanakkor egy új radikális mozgalom elindítását tervezi.

Újabb jobbikos politikusnak lett elege a balliberális fordulatot vett pártból. Pintér Attila, a párt józsefvárosi önkormányzati képviselője a május 3-i testületi ülésen jelentette be, hogy elhagyja a pártot. Döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt években a Jobbik olyan politikai fordulatot hajtott végre, amivel nem tud azonosulni. „Véleményem szerint elhagyta eredeti értékeit, jobboldali karakterét a Jobbik, és a baloldali pártokkal – amelyek szerintem a történelem süllyesztőjébe valók – kezdett egy olyan összefogásba, amit én már nem tudok vállalni” – tájékoztatta a testületet és a józsefvárosiakat Pintér Attila napirend előtti felszólalásában. 

A politikus lapunk kérdésére elmondta: 2008-ban csatlakozott a Jobbikhoz, ám a párt azóta jócskán eltávolodott az akkor vallott értékektől. „A politikai identitásomat jelentősen meghatározza a 2006-os őszi eseménysorozat, a Gyurcsány őszödi beszéde utáni politikai történések. Tudjuk, hogy a Gyurcsány-korszak mit jelentetett: munkanélküliséget, a devizahiteleket, eladósították nemcsak az államot, hanem a lakosságot is. Tömegével szórták a segélyeket mindenfajta elvárás nélkül. A Jobbik akkor az a párt volt, amely ezeket a problémákat hitelesen felvetette” – fogalmazott Pintér Attila, majd azzal folytatta, hogy 2014 után elindultak azok a változások a pártban, amelyek nyomán feladta eredeti identitását. „Már nem apró kommunikációs változtatásokról volt szó, hanem a Jobbik lényegében a hitvallását, sőt, a saját történelmét is megcsúfolta. A pártnak egyetlen célja volt, hogy mindenáron megdöntse a kormányt. És ezért a vezető politikusai sok alávaló dologra is hajlandóak voltak” – fogalmazott.

Pintér Attila hozzátette: súlyos hiba volt, hogy a Jobbik nem szavazta meg a betelepítés-ellenes alaptörvény-módosítást, és ezzel elérte azt, hogy egy platformra lehetett sorolni a többi baloldali párttal. „Talán már akkor túlságosan a hatalmába kerítette a párt vezetését a megfelelési kényszer az ex-SZDSZ-es, balliberális véleményvezérek felé – mint Havas Henrik, Heller Ágnes, a Spinoza-ház –, akikhez aztán túlságosan is dörgölőztek a kampányban. Azt gondolták, hogy ezek – az egyébként szerintem levitézlett – balliberális figurák majd baloldali szavazók tömegét fogják vonzani a Jobbikhoz. Csakhogy ez nem történt meg” – szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy mi volt az utolsó csepp a pohárban, amihez nem akarta adni a nevét, a politikus a választás eredményét és az azt követő eseményeket említette. „A Jobbik elveszítette a választást, és lényegében bebizonyosodott, hogy a néppárti politika nem működik. És még ezután is ezt erőltették tovább. Talán meg kellett volna próbálni visszatalálni az eredeti értékeinkhez. De ez nehéz olyan politikusokkal, akik nyilatkozataikkal még a Jobbik múltját is megtagadták. És aztán együtt tüntettek és tárgyaltak a szocikkal, a DK-val, azokkal a pártokkal, akikről korábban azt állította a pártvezetés – és én ezzel egyet értek – hogy ezek olyan XX. századi pártok, amelyek a történelem szemétdombjára valók. A Jobbik ezeket meghaladni kívánta, és most egy elvesztett választás után leülnek tárgyalni velük, együtt tüntetnek…”

A képviselő arról is beszélt, hogyan folytatja a munkát Józsefvárosban. „2010 óta vagyok önkormányzati képviselő. Függetlenként folytatom a munkát, azt a szellemiséget szeretném továbbvinni, amit még a radikális Jobbik képviselt. Mert a nagy ívű városfejlesztések ellenére továbbra is vannak problémák Józsefvárosban. Nemzeti, radikális jobboldali pártra szükség van, ezt szeretném megmutatni. Alakítunk egy társaságot, aminek az a neve, hogy RAJT, azaz Radikális Jobboldaliak Társasága. Tervezem, hogy ennek a színeiben elindulok az időközi polgármester-választáson. Apró technikai részlet, hogy a kampány kezdetéig már olyan rövid idő áll rendelkezésre, hogy addig egy szervezet bejegyzését nem lehet kivitelezni, tehát mint független fogok szerepelni, de a RAJT mozgalom színeiben szeretnék kampányolni” – magyarázta a képviselő.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha – mint a Jobbik listájáról bekerült önkormányzati képviselőt – a párt felszólítja, hogy mondjon le a mandátumról, így válaszolt: „Nagyon egyszerű: nem én változtam, hanem a Jobbik változott, én ugyanazt a politikát képviselem tovább, mint amivel 2014-en megválasztottak. Közben a Jobbik fordult el egy másik irányba.”

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben