Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Gondoskodó és gondolkodó kezek

Verebes György kiállítása a Józsefvárosi Galériában

2018. május 05. szombat

Opus címmel nyílt kiállítás május 4-én a Józsefvárosi Galériában a Szolnoki Művésztelep vezetőjének, Verebes György Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművésznek munkáiból. A tárlatot Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége és Feledy Balázs művészeti író nyitották meg.

A megnyitó ünnepségen Szabó Erzsébet, a Józsefvárosi Galéria szakmai igazgatója köszöntötte a megjelenteket, köztük Lévai Anikót és Sára Botondot, Józsefváros alpolgármesterét. 

Lévai Anikó beszédében kiemelte: Szolnok és a művésztelep ma már olyan megbonthatatlan egységet alkotnak, hogy egyik sem létezne a másik nélkül. A művészteleptől pedig elválaszthatatlan vezetőjének, Verebes Györgynek személye, akinek művei kigondoltak, de nem túlgondoltak. Gondolatokat ébresztenek, de nem erőltetnek ránk kész gondolatokat.

Felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy bár Verebes György művészetével újszerűen ábrázolja a kezeket és az arcokat – a legkifejezőbb testrészeket – művészi hitvallása mégsem a forradalmiságról, hanem a szakmai alázatról, a türelmes tapasztalatszerzésről és a munkáról szól.

Lévai Anikó hangsúlyozta azt is, hogy minden Verebes György által megfestett portréban és kézben felfedezhetjük ismerőseinket, régi osztálytársainkat, akár szüleinket és gyermekeinket is, mert minden ábrázolt mozdulat egy-egy érzést közvetít, és van bennük valami közös, ami a teremtésben gyökerezik. „Opus, vagyis mű. Ez a címe a ma megnyíló kiállításnak, és Verebes György műveihez nem is kell ennél több magyarázat. Nincs szükség értelmező kiállításcímre és jelzők sokaságára. A művész itt a Teremtő maga: egy ember megalkotója. A festőművész pedig éppen ilyen alázattal és kifinomult mesterségbeli tudással teremti újjá ezt az egyetemes művet”- jelentette ki Lévai Anikó.

Feledy Balázs művészeti író beszédében többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy Verebes György alkotásain a kezek mindig egy-egy viszonyrendszert, egy-egy érzelmet tükröznek. Néha gondoskodók, néha gondolkodók, hol összefonódnak, hol széttartanak, de sosem szorulnak ökölbe, sosem közvetítenek agressziót, brutalitást. A festmények címei (Tanítvány, Vezető, Lélekhalász, Stigma, stb.) ugyancsak beszédesek, sokatmondóak.

A megnyitó ünnepséget Verebes György és testvére, Verebes Ernő, a Nemzeti Színház vezető dramaturgja közös zongorajátékkal koronázták meg.

A tárlat május 29-éig tekinthető meg a Józsefvárosi Galériában. A kiállításra, illetve a hozzá kapcsolódó, május 24-én este megrendezésre kerülő filmvetítésre és beszélgetésre is ingyenes a belépés.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben