Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Házak, terek, történetek

Újra megnyíltak a házak kapui a Budapest100-on

2018. május 07. hétfő

Május első hétvégéjén rendezték meg az idei Budapest100 programsorozatot, amely ezúttal a „Nyissunk a térre!” címet kapta. Ahogyan az elnevezés is utal rá, ez alkalommal Budapest terei voltak a népszerű eseménysorozat főszereplői – és természetesen a terek házai, középületei és a hozzájuk fűződő érdekes történetek. Kerületünk most is kitett magáért, hiszen hét józsefvárosi tér csatlakozott a nyilvános programhoz, számos épületbejárást, vezetett sétát, utcazenét, kiállítást, flashmobot és egyéb változatos aktivitást kínálva ezen a nyüzsgő, napsütéses nyárias hétvégén.

Évről évre változatos programokkal készül a Budapest100 csapata, együttműködve a helyi lakókkal, civil szervezetekkel, hogy közösen mutassák meg a fővárosban található, gyakran még az itt élők előtt is rejtett építészeti remekműveket és az azokban található kincseket.

A megnyíló házak mellett idén érdekes tereken is vártak mindenkit május 5-én és 6-án; Józsefvárosban a Rákóczi, a Mátyás, a Kálvária és a Horváth Mihály tér mutatta be kevésbé ismert arcát az érdeklődőknek, illetve a Gutenberg, a Mikszáth Kálmán és a Lőrinc pap téren is barangolhattak – ezúttal kicsit másként – azok, akik nyakukba vették a várost erre a két napra.

Vajon hányan tudták akár a környéken lakók közül, hogy a Mátyás tér 3. szám alatt egy csodálatosan épen maradt, hamisítatlan békebeli patika – az egykori Szent Keresztény gyógyszertár – alussza Csipkerózsika-álmát, vagy, hogy a szomszéd épületben, a 4-es szám alatt még mozi is működött a századelőn „Griffatong János mozgófényképes helyisége” néven – de ha ez bonyolultnak hangzik, használhatjuk a kevésbé hangzatos „Mátyás mozi” elnevezést is. Sokakat vonzottak a Kesztyűgyár Közösségi Ház programjai, és rendszeresen találkozhattunk a sétákat vezető, kitűnően felkészült alkalmi idegenvezetőket feszülten figyelő, kerületünk utcáit rovó csoportokkal is.

Mindenki találhatott a szája ízének leginkább megfelelő témájú túrát: hiszen voltak a kerület irodalmi életét felelevenítő, az itt alkotó művészek életét megidéző séták éppúgy, mint a régi, napjainkra már lassan csak emlékké halványuló rosszhírű „Nyócker” nehézfiúinak, neppereinek és vagányainak mindennapjait bemutató múltbéli kalandozások.

Mint tudjuk, hangulatos helyszínekben a Palotanegyed sem szűkölködik: a Gutenberg téren műveltségi kvíz, olvasókuckó és a rendőrség kitelepülése várta a legkisebbeket mindkét nap, szombaton pedig sort került a Francois Fiedler gyermekrajz verseny eredményhirdetésére is.

Vasárnap a könyvnyomtatás rejtelmeibe nyerhettek betekintést a látogatók és a Pomázi Tűzoltózenekar adott parádés koncertet, míg a Mikszáth téren zenei programokkal készültek a szervezők.

A Lőrinc pap térre is érdemes volt kilátogatni, hiszen labirintussá változott a környék két napra. Ha sikerült kijutni az útvesztőből, akkor vezetett túrán vehettek részt a Zichy Hotelben, a 3-as számú házban pedig rajz és címeres tégla kiállítás, az épület közösségi terének története és filmvetítés várta a látogatókat.

És hogy a múltban való kalandozás igazi, hamisítatlan 21. századi élménnyé váljon, több ingyenesen letölthető mobilapplikáció tette interaktívvá ezt a két, feledhetetlen napot.

Fotó: Baranyai Attila, Huszár Boglárka, Nyári Gyula, Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben