Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Történeti séták, koncertek és családi programok

Emlékhelyek napja Józsefvárosban

2018. május 14. hétfő

Az Emlékhelyek napjához kapcsolódva a történelmi és nemzeti emlékhelyek országszerte több mint félszáz helyszínen várták változatos programokkal az érdeklődőket május 12-én, szombaton. A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) immár harmadik alkalommal rendezte meg a programsorozatot, melynek központi helyszíne idén a kerületünkben található Fiumei úti sírkert volt.

A rendezvény keretében számos emlékhely ingyenesen, vagy kedvezményes áron volt látogatható. Debrecentől Nagycenkig, Pécstől Esztergomig az ország számos területén színes programok várták az érdeklődőket.

Kerületünk nemcsak azért volt kitüntetett helyzetben, mert az eseménysorozat központi helyszínéül a Fiumei úti sírkert szolgált – ahol a vezetett séták és a Nemzeti Filharmonikusok koncertje mellett a legnagyobb mauzóleumok fényfestésével és zseblámpás sétával is készültek a szervezők –, de négy másik józsefvárosi helyszínre is számos érdekesség csábította a közönséget.

A Ludovika téren a IX. Ludovika Fesztivál keretében változatos katonai és családi programok várták az odalátogatókat. A Trefort-kertben a két neves egykori lakó, Trefort Ágoston és Eötvös Lóránd életét és személyes tárgyait ismerhették meg a történeti séta résztvevői, a Nemzeti Múzeum kiállítását kedvezményesen tekinthette meg a közönség. Vasárnap a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben is vezetett sétákon vehetnek részt az érdeklődők.

Arany János emlékséta

A Nemzeti Örökség Intézete által szervezett programok mellett Józsefváros önkormányzatának szervezésében egy Arany János emléksétán is részt vehettek az irodalom iránt érdeklődők.

A Múzeumkerttől induló és az Arany János utcáig tartó séta során nemcsak a költő frissen felújított szobrát tekinthették meg, de történelmi érdekességeket felelevenítő, anekdotákkal fűszerezett régi történeteket hallgatva általános történelmi és kulturális ismeretekkel is gazdagodhattak a 200 évvel ezelőtti korral és Arany János életével kapcsolatban.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben