Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Mesék és népdalok

Berecz András estje a Polgárok Házában

2018. május 17. csütörtök

Az ország mesemondója, a Kossuth-díjas Berecz András volt a Polgárok Háza vendége május 15-én. Hamar megtelt a terem érdeklődőkkel, fiatalokat és idősebbeket egyaránt vonzott a tréfás, ugyanakkor bölcs mesélő.

A Polgárok Háza földszinti előadóját faltól falig, padlótól mennyezetig megtöltötte a nevetés, amikor Berecz András belekezdett meséjébe. Teljesen elvarázsolta a közönséget ízes történeteivel, amelyek közt egy-egy népdalt elénekelt, hogy megpihenhessünk. Mesélt a pórul járt éhes rókáról, a hatalmas hadvezérről, aki nem tudta, milyen a pokol és a mennyország, de elregélte Árva Gyurka történetét is. 

Egy pillanatot sem volt érdemes elszalasztani, mert a mesemondó minden szava, minden mondata rejt valami szépséget vagy fricskát magában, ettől olyan magával ragadó és egyedi. Míg az ember nagyokat kacag, az életről, a világról is tanul valamit, hiszen Berecz András minden történetében ott van valami egyetemes igazság, valami bölcselet.

Aki volt már a mesélő estjein tudja, hogy a közös éneklés sosem maradhat el, melynek első szabálya, hogy „ha csak a melletted ülő miatt nem mersz énekelni, ne nézz rá!” Ennek eleget téve egyként dalolta el a közönség az Erdő, erdő, erdő, marosszéki kerek erdő kezdetű nótát. 

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben