Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Mi vagyunk Európa jövője”

Megalakult a negyedik Orbán-kormány

2018. május 18. péntek

Kinevezte Orbán Viktor negyedik kormányának minisztereit Áder János köztársasági elnök pénteken, ezzel megalakult az új kabinet. A kormány tagjai az Országgyűlés plenáris ülésén tettek esküt. Az új kormány nagy lehetőséget kapott, amit nagy alázattal is kell fogadnia – hangoztatta a miniszterelnök a parlamentben, miután bemutatta az új kabinet tagjait.

„A kormány tagjának lenni egyszerre küldetés és szolgálat” – mondta Orbán Viktor, azt ígérve kormánya nevében, hogy hűséggel szolgálják a nemzetet, és a nehéz időkben is fenntartás nélkül szeretik majd Magyarországot. Európai horizontúnak is nevezte új kormányát a miniszterelnök, amikor úgy fogalmazott: „a nemzetet szolgáljuk, de helyünk Európában van”. 

A kormányfő hangsúlyozta: olyan embereket kért fel miniszternek, akiknek közös szenvedélye Magyarország, akik azt gondolják, hogy „a mi életünkben a legnagyobb dolog, hogy magyarnak születtünk”.  

Továbbra is védeni kell a határokat

A miniszterelnök szerint Európát még hosszú évekig fenyegeti a népvándorlás és a tömeges migráció, ezért a határ szilárd őrizetére és a biztonsági kockázatok higgadt kezelésére van szükség. Orbán Viktor azt mondta, új dolgokba kell belefogni és a biztató első nyolc év után is még csak a munka felénél tartanak. 

Hozzátette: mély átalakítások, komoly küzdelmek és szívós munka áll mögöttünk, de a világban új időszak, új technológiai korszak kezdődött el, amely még bátrabb újító szellemet és még több változtatást követel. Ehhez a kihíváshoz kellett igazítani az új kormány összetételét – jelezte a kormányfő.

Orbán Viktor kijelentette, a technológiai mellett biztonsági és szellemi fenyegetésekkel is szembe kell néznie az országnak. A miniszterelnök azt mondta, a kormány nem hitelveket védelmez, azokat a létformákat oltalmazza, amelyek a keresztény hitelvekből kisarjadtak. Ezért védjük az emberi méltóságot, a családot, a hitbéli közösségeket és a nemzetet – hangsúlyozta.

Az új kormány minisztereinek eskütétele az Országgyűlés plenáris ülésén

Hosszú távú tervek

Európa gazdasági súlypontja fokozatosan keletre tolódik Orbán Viktor szerint. Úgy fogalmazott: „1990-ben még Európa volt a mi jövőnk, ma pedig mi vagyunk Európa jövője”.

A kormányfő hangsúlyozta: Magyarország és Közép-Európa országai adják az Európai Unió leggyorsabban fejlődő régióját. Megerősítette: a 2010-2030 közötti 20 évet egy korszaknak tartja, mert egy országot csak úgy lehet vezetni, ha a tervek hosszú távra szólnak.

Miniszteri kinevezések átadása a Sándor-palotában

Áder János államfő a Sándor-palotában – Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében – adta át a kormány tizenhárom miniszterének megbízólevelét. Ez alapján Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter, Nagy István agrárminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lett.

Pintér Sándor vezeti a belügyi tárcát, Rogán Antal pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodát. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős, Süli János pedig a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszterként vesz részt a kormány munkájában. Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, Trócsányi László az igazságügyi tárcát, Varga Mihály a Pénzügyminisztériumot vezeti. Orbán Viktort május 10-én választotta újra miniszterelnökké a parlament. 

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Bruzák Noémi, Kovács Tamás, Máthé Zoltán

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben