Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Pünkösd ünnepe

A Szentlélek eljövetelének és az egyház születésének napja

2018. május 19. szombat

Idén május 20-án és 21-én tartjuk Pünkösd ünnepét annak emlékére, amikor a keresztény hit szerint a Szentlélek leszállt az apostolokra. Ez a nap az új törvény és az Egyház alapításának ünnepe.

Kétezer évvel ezelőtt e napon három fontos esemény történt: a Szentlélek eljövetele, mint Krisztus megváltó tettének beteljesítője, az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete és az Egyház megalapítása. Jézus tíz nappal az ünnep előtt – negyven nappal húsvét után –, Áldozócsütörtök napján felszállt a Mennybe. Mennybemenetelét követően tanítványai és Szűz Mária együtt tértek vissza Jeruzsálembe. Szállásukon hirtelen hatalmas szél támadt, amely betöltötte az egész házat, majd lángnyelvek jelentek meg, amelyek szétoszlottak és leszálltak az összegyűltekre: a Szentlélek áradt ki az apostolokra, betöltötte őket megvilágosító, lelkesítő, szeretetet sugárzó kegyelmével, hogy képessé váljanak Jézus Krisztus missziós parancsának teljesítésére, mindannyian más-más nyelveken. Péter apostol prédikálásának hatására sokan megtértek, belőlük alakult meg az első keresztény gyülekezet, a jeruzsálemi ősegyház. 

A pünkösd elnevezés a görög „pentekosztész”, azaz ötvenedik szóból származik, és minden évben május 10-e és június 13-a közé esik. A húsvét és karácsony után a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, amelyhez az egyházi szokások, szertartások mellett sok népszokás is kapcsolódik.

Ünnepi népszokások

Magyarországon, ahogy Európa számos országában, a Pünkösdi ünnepkörben keverednek a keresztény és az ősi hagyományok. Nálunk legismertebb a pünkösdi királyválasztás, a pünkösdi királynéjárás, a törökbasázás, a májusfaállítás és a zöldágazás. Pünkösd szombatján tartják az összmagyarság egyik legnagyobb szabású egyházi ünnepét, a csíksomlyói búcsút.

Eredete arra vezethető vissza, amikor a székelyek Nagyerdőnél legyőzték a protestánsokat, ezzel megvédték katolikus hitüket. Azóta évről évre százezrek gyűlnek össze a Hargita megyei település mellett épített oltárnál celebrált miséhez.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben