Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Emlékezés az első világháború áldozataira

Ismét útnak indul a magyar kerékpáros békenagykövet

2018. május 22. kedd

Idén is útnak indul Zelei József, a világ egyetlen hivatalos, kerékpáros békenagykövete, ezúttal az első világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából járja körbe a hazai megyeszékhelyeket, a különböző állomásokon a megemlékezés mellett óvodások, iskolások ismerkedhetnek a közlekedési táblákkal, kvízjátékokon vehetnek részt. Az indulás előtt Zelei József a Ludovika téren, a Névtelen hősök emlékművénél koszorúzott az áldozatokra emlékezve.

Kedden délelőtt a Ludovika téren Németh Lajos meteorológus, a Kerékpáros Magyarország Szövetség elnöke búcsúztatta el Zelei Józsefet, az eseményen a XVII. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium egyik osztálya is részt vett. Németh Lajos kiemelte: nagyon fontos célja a kerékpártúrának, hogy a béke fontossága mellett minél több emberrel, fiatallal megszerettesse az egészséges életmódot és a kerékpározást.

Az ismert meteorológus esőmentes időszakot kívánt Zelei Józsefnek, és azt, hogy balesetmentesen fejezze be idei misszióját.

Zelei József elmondta: 15 éve teker a békéért, 100 országot járt be és 80 ezer kilométert teljesített. Az elmúlt négy évben pedig mintegy 12 ezer kilométert tett meg Európa-szerte első világháborús csatamezőket, hadisírokat, emlékműveket meglátogatva.

Az idei évben túrája során nem érint külföldi országokat, hanem május 22-én Budapestről indulva, 18 magyarországi megyeszékhelyet látogat meg, majd a tervek szerin június 13-án fejezi be békemisszióját. Ennek során a magyar katonák előtt hajt fejet és helyezi el az emlékezés virágait.

Zelei József lapunknak kiemelte: az útnak egy új, közlekedésbiztonsági célja is lesz: a különböző helyszíneken óvodások, kisiskolások ismerkedhetnek a közlekedési táblákkal, és kvízjátékokon vehetnek részt – mondta Zelei József. 

Fotó: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben