Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Koszorúzás az ifjú mártír tiszteletére

Bauer Sándorra emlékeztek a Mátyás téren

2018. május 30. szerda

A 49 évvel ezelőtt elhunyt Bauer Sándorra emlékeztek A magyar hősök napja alkalmából május 30-án, a Mátyás téren. A kommunista elnyomás mártírjának mellszobra előtt kerületi lakosok, civil szervezetek képviselői hajtottak fejet. Józsefváros önkormányzata nevében Sántha Péterné alpolgármester helyezte el az emlékezés koszorúit.

Az ifjú mártír szobra előtt összegyűlteknek Sántha Péterné hangsúlyozta: Bauer Sándorról A magyar hősök napja alkalmából is meg kell emlékeznünk. 1969. január 20-án benzines palackokkal felszerelkezve indult el utolsó útjára, és a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjénél lelocsolta, majd felgyújtotta magát. A jelenlévőknek azt mondta, tettét hazaszeretetből, az orosz megszállók elleni tiltakozásul követte el.

„A hős lelkületű fiatalember úgy érezte, hogy az akkori kommunista diktatúra ellen mártírhalállal hívja fel a figyelmet arra, hogy ebben az országban nincs demokrácia, szólásszabadság, mozgásszabadság és igazi szabad élet” ­– tette hozzá az alpolgármester.

A megemlékezésen a lakosok, a Józsefvárosi Magdolna Negyed Egyesület valamint a Sors-társak Újra Együtt Egyesület tagjai főhajtással tisztelegtek Bauer Sándor előtt. A Józsefvárosi Önkormányzat és a kerületi Fidesz-KDNP koszorúit Sántha Péterné helyezte el a szobornál.

A Józsefvárosban született Bauer Sándor emlékét a kerületi önkormányzat gondosan ápolja, az ifjú mártír Mátyás téri mellszobra mellett emléktáblája megtalálható a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjénél is, valamint nevét utca is viseli a Mátyás és a Teleki tér között.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben