Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Vitázik a világ ifjúsága

Vitavetélkedő középiskolásoknak az Andrássy Egyetemen

2018. május 31. csütörtök

A Vitázik a világ ifjúsága projekt az egyetlen német nyelvű, nemzetközi vitavetélkedő közép-és kelet-európai középiskolások részére. A magyarországi döntőt május 30-én rendezték a kerületünkben található Andrássy Egyetemen, ahol a zsűrit soproni Balázs Fanni győzte meg retorikai képességéről. Az esemény fővédnöke Hende Csaba, a magyar Országgyűlés alelnöke volt.

A németül legjobban vitázó négy magyar fiatal a szerdai országos döntőben heves vitát folytatott a következő kérdésről: „Támogassa-e az állam a diplomás hiányszakmák oktatását Magyarországon?” A vitában nem csak a jobb ténytudás volt döntő, hanem az is, hogy a résztvevők tárgyilagosan és korrekten ütköztessék a nézeteiket.

Fontos volt tehát odafigyelni egymásra és megérteni az ellenkező oldal véleményét. Fel kellett tárni az esetleges ellentmondást az ellenérvekben, és meggyőzően alá kellett támasztani az álláspontokat. A győztes végül Balázs Fanni, a soproni Berzsenyi Dániel Gimnázium diákja lett. Ő, és a második helyezett Hutter Ottó, a budapesti Tamási Áron Gimnázium tanulója képviselik Magyarországot szeptember 20-án a pozsonyi nemzetközi döntőben. 

A győztes Balázs Fanni (j-2) lett, a második helyezett Hutter Ottó (b-1)

A magyarországi döntőn a fővédnök Hende Csaba és Dietmar Meyer, az Andrássy Egyetem rektora is köszöntötte a résztvevőket.

A projektről

Tizenkét közép- és kelet-európai országból 150 középiskola mintegy 2500 tanulója vesz részt a Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőn, amelyet Magyarországon 2010 óta rendeznek meg. A projekt erősíti a vitakultúrát, mint a demokrácia eszközét és támogatja az európai többnyelvűséget. A Vitázik a világ ifjúsága – közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. Magyarországon a Hanns-Seidel-Alapítvány, a Konrad-Adenauer-Alapítvány, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Andrássy Egyetem, az E.ON Hungária Zrt. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága támogatja.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben