Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Mesebeli Afrika

Madagaszkár a Zászlómúzeumban

2018. május 31. csütörtök

A Zászlómúzeum legújabb kiállításának látogatói ezúttal a népszerű mesefilmből is ismerős afrikai ország, Madagaszkár csodálatos tájaival, páratlan élővilágával és az ott élők mindennapjaival ismerkedhetnek meg. Gál Cecília fotóművész alkotásai egy küzdelmekkel, mégis boldogsággal és varázslatos szépségekkel teli, mesebeli tájra repítik a szemlélőt. A tárlat három hónapon keresztül tekinthető meg a Zászlómúzeumban, a József körút és a Nap utca sarkán.

A tárlat ünnepélyes megnyitóján Balogh László, a Zászlómúzeum igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Dr. Suha György nagykövet, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa ünnepi beszédében hangsúlyozta: nemcsak a magyar diplomácia számára fontos Afrika és Madagaszkár, de a magyar közvélemény által is jól ismert és népszerű.

Dr. Suha György

Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója beszédében többek között arra hívta a jelenlévők figyelmét, hogy Gál Cecília fotóművésznek kiváló szeme van ahhoz, hogy a mesés madagaszkári tájak mellett az ottani élet küzdelmes mindennapjait is megörökítse.

Kubassek János

„Képein láthatjuk a jövőt jelentő gyerekeket is, akik a kevésnek is tudnak örülni, és kincsként örülnek egy eldobott flakonnak, amiből játékot, virágtartót készítenek” – mondta a múzeumigazgató. G. Németh György, a Benyovszky Móric Emlékére Alakult Magyar Madagaszkári Társaság elnöke szerint is a most bemutatásra kerülő képekben közös a róluk sugárzó öröm.

G. Németh György

Randrianasolo Lalarison Richard, a Madagaszkári Köztársaság tiszteletbeli konzulja kifejtette: a kiállításnak köszönhetően a magyarok is jobban megismerhetik Madagaszkárt.

Randrianasolo Lalarison Richard

Hálásan számolt be arról is, hogy a kormány támogatásával a madagaszkári diákok közül néhányan ösztöndíjasként ingyen tanulhatnak Magyarországon.

Gál Cecília fotóművész elmondta: amikor két éve Madagaszkáron járt, a nemzeti parkok, a különleges állatok és tájak mellett az emberek barátságossága, kedvessége ragadta meg leginkább.

Gál Cecília

„Csodálattal láttam, hogy a szegénység ellenére tiszta szívből tudnak mosolyogni, kedvesek és vidámak lenni” – emlékezett a fotóművész. Az ünnepélyes megnyitó részeként Milus Alida és Répás Szilvia táncművészek előadásában három madagaszkári ihletésű táncprodukciót is láthattak a vendégek.

Fotó: Tukács Orsolya/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben