Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egyik irányítója volt a budaörsi raktártűz oltásának

Józsefvárosi rajparancsnok lett az Év fővárosi tűzoltója

2018. június 12. kedd

Minden évben május 4-én Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje napja alkalmából kitüntetéseket adnak át a kiemelkedő szakmai munkát végzett tűzoltóknak. Az idei évben az Év fővárosi tűzoltója elismerést Dienes Dániel hadnagy, a VIII. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság rajparancsnoka vehette át Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagytól, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójától és Varga Ferenc tűzoltó dandártábornoktól, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától. A kitüntetettel a Dologház utcai tűzoltólaktanyában beszélgettünk.

Dienes Dániel 2004-ben szerelt fel tűzoltónak Józsefvárosban, és azóta is itt szolgál. Mint mondja: olyan pályát keresett, ami egyenruhához kötött, és a rendvédelmi szervek közül a tűzoltóság állt hozzá a legközelebb. Beosztott tűzoltóként őrmesteri rendfokozatban kezdett, majd szerparancsnok lett, két éve rajparancsnokként dolgozik. „Még csoportot sem váltottam, úgyhogy egy-két esettől eltekintve ugyanazokkal dolgozom, akikkel kezdtem” – meséli.

Az egyik legemlékezetesebb esetnek a 2017-es budaörsi raktártűz megfékezését tartja, amely során a fővárosból érkező egységet az egyik oldalon ő irányította. „Április 25-én riasztották az egységünket is egy gyógyszerraktárhoz és az elsők között érkeztünk ki” – emlékezett vissza a tűzoltó hadnagy. „Olyan hatékonyan tudtunk beavatkozni, hogy az ott tárolt gyógyszerkészletek jelentős részét sikerült megmenteni attól, hogy a lángok martalékává váljanak. Ezáltal kevesebb volt a levegőbe jutó károsanyag, és az alapvető biztonsági intézkedéseken túl nem volt szükség a lakosság kitelepítésére” – tette hozzá. Elmondása szerint öt órán keresztül dolgoztak az oltáson, és mire megérkezett a váltás, addigra sikerült megakadályozni a tűz terjedését és a lánggal égést. „Mindenki erőn felül teljesített aznap, kellő kihívás volt az mind a beosztotti, mind az irányítói állománynak. A fiúk munkája és hozzáállása nélkül ezt a kitüntetést sem sikerült volna elérni” – összegezte Dienes Dániel.

A jó kiállású rajparancsnok – mialatt megmutatta nekünk az elismeréssel járó oklevelet – azt is elmondta, hogy munkájuk elengedhetetlen feltétele a jó állóképesség megőrzése, ezért napi szinten sportolnak, rendszeresen részt vesznek versenyeken, gyakorlatokon.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben