Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Holokauszt túlélőkkel készítettek interjút

Kiállítás a Trefort diákjainak munkájából

2018. június 12. kedd

A Józsefvárosban található ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium és az ózdi Van helyed! Alapítvány közös projektjeként nyílt meg június 11-én a romák és zsidók XX. századi sorsát feldolgozó tárlat a középiskola épületében. Az eseményen részt vett Czingel Szilvia, a Centropa Alapítvány és Szántó Judit, a Van helyed! Alapítvány képviseletében, valamint Sólyom Olga holokauszt-túlélő.

A Közös Nevező Program keretein belül megvalósuló projektben a 8.b osztály és a Van helyed! Alapítvány diákjai a környezetükben élő két holokauszt túlélővel készített interjúkra és – láthatóan nem kis – kutatómunkára építve hozták létre a kiállítást. A tárlat Sólyom Olga és Danyi Béla életútján keresztül mutatja be a zsidó és roma holokauszt áldozatainak, túlélőinek sorsát.

„A projekt részeként a gyermekek több ízben találkoztak és programokon vettek részt, mind Budapesten, mind Ózdon, hogy jobban megismerjék egymás környezetét és hátterét, valamint a helyi zsidóság és cigányság történetét” – mondta Szántó Judit, a Van helyed! Alapítvány tanára. A kiállítást Lenkefi Ferencné, a 8.b osztályfőnöke nyitotta meg.

Sólyom Olga a megnyitón köszönetét fejezte ki a diákoknak.

Mint mondta: több mint tíz éve járja az országot, hogy gyerekeknek meséljen az életéről, a múltról. Hozzátette azt is, hogy nagyon fontos a hiteles személyesség, ez segít megérteni az eseményeket, beleélni magukat a történelembe.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben