Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

103 éves a Magyar Védőnői Szolgálat

A védőnőket köszöntötték a Szent Kozma Egészségügyi Központban

2018. június 13. szerda

Éppen 103 évvel ezelőtt, 1915. június 13-án Stefánia belga királyi hercegnő védnökségével megalakult Budapesten az Országos Stefánia Szövetség az Anyák és Csecsemők Védelmére elnevezésű szervezet, amely a Magyar Védőnői Szolgálat elődjének tekinthető. A jeles évforduló alkalmából Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott és Sára Botond alpolgármester köszöntötték a józsefvárosi védőnőket a Szent Kozma Egészségügyi Központban.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott ünnepi beszédében kiemelte: egy nagyon fontos szakmáról van szó, hiszen egy hungaricumról beszélünk, más országban ilyen szervezett keretek között nincs ilyen szolgálat.

Hozzátette: az elmúlt években az egész országban sor került személyes konzultációra a védőnőkkel, és tudják, hogy vannak még megoldásra váró ügyek a pályával kapcsolatban, így arra törekednek, hogy ezekben előre tudjanak lépni.

Sára Botond a jelenlévőkön keresztül az összes kerületi védőnőnek megköszönte a józsefvárosi családok nevében is az áldozatos és felelősségteljes munkát. Kiemelte: amiben tudnak, segítik a védőnők munkáját.

„Kormányzati támogatással elindult a bérlakásállomány felújítása, és szeretnék a kerületi lakosok mellett azoknak a lakhatását, így a mindennapjait is segíteni, akik a józsefvárosiakért közszolgálati feladatot látnak el, így például ápolják az időseket, vagy segítik a gyermekek nevelését” – fejtette ki. Hozzátette: örömteli az a hír is, hogy a védőnői szolgálatot teljes létszámmal tudják végezni.

„Ez a szolgálat, ez a hivatás 103 éve rendíthetetlenül ott van a családok szolgálatában, különös tekintettel a megelőzésre” – mondta Bábiné Szottfried Gabriella.

Az egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnőtagozatának elnöke azzal folytatta, hogy a szolgálatot ellátó védőnők magasan képzett szakemberek, folyamatosan alkalmazkodnak a kor követelményeihez.  

A beszédeket követően Nyitrai Zsolt és Sára Botond egy szál virággal és egy kis édességgel köszöntötték a jelenlévő Csősz Katalin területi vezető védőnőt, Brencsókné Mikus Katalint, Pásztiné Pongrácz Adélt, valamint Vankó Annamáriát. 

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben