Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Két felvonásban

Vita a hajléktalankérdésről (+fotók)

2011. szeptember 16. péntek

A közelgő népszavazás kapcsán egyre inkább éleződő hajléktalankérdésről két alkalommal is nyilvános vitát tartottak. Kocsis Máté polgármester szeptember 13-án hívta vitára Komássy Ákost, a VIII. kerületi MSZP elnökét, hogy ütköztessék a hajléktalan kérdéssel kapcsolatos elképzeléseiket, a megoldási javaslatokat. Az Önkormányzat épületében rendezett eseményre számos józsefvárosi volt kíváncsi, a résztvevők szóban tehették fel kérdéseiket a politikusoknak. Korábban a kerületi MSZP irodájában rendeztek vitafórumot, ahol Kocsis Máté a szocialista párt józsefvárosi tagjai és aktivistái előtt fejtette ki véleményét három vitapartnerével szemben.

Az Önkormányzat épületében rendezett fórumon a kerület hajléktalanságát érintő kérdésekről, valamint az ehhez kapcsolódó közbiztonsági témákról, illetve azok megoldásáról vitatkozott a témában két markánsan más véleményen lévő politikus Kocsis Máté és Komássy Ákos. A nyílt vitában először a két fél ismertette álláspontját, majd egymásnak tették fel kérdéseiket, végül a közönség kérdezhette a politikusokat.

Kocsis Máté emlékeztetett arra, hogy polgármesterré választásakor jó néhány vállalást tett a kerületieknek, ehhez „évtizedes tabukat kellett ledönteni”. Józsefvárost régóta négy fő problémakör jellemzi, folytatta - a gettósodás, a bűnözés és a prostitúció, valamint a hajléktalanság. Az első három kérdés kezelésében egyetértés van a pártok között, egyedül a hajléktalan ügy vált ki politikai vitákat. „Ennyi hajléktalant sem szociálisan, sem rendészetileg nem tudunk kezelni.” A népszavazás előzményeiről elmondta: a testület tíz hónapja hozott egy rendeletet a kukázás ellen, amit nem vonnak vissza azért, mert kisebb csoportok ellenzik. „Mi a józsefvárosiak véleményére vagyunk kíváncsiak”. Komássy Ákos felszólalásában szegénygyűlölőnek jellemezte a helyi népszavazást és elhibázottnak, gyűlöletkeltőnek gondolja kérdéseit. Kérte a polgármestert, vonja vissza a népszavazást. Véleménye szerint a „népszavazósdi” melléfogás, cirkusz benyomását kelti. A Józsefvárosban hajlék nélkül élők és az itt élők érdeke is, hogy megoldják a helyzetet, de ezt kerületi szinten nem lehet. Kérte a hallgatóságot, hogy szeptember utolsó hétvégéjét hozzá hasonlóan inkább kellemes kirándulással töltsék, és ne vegyenek részt a szavazáson, ha valaki mégis elmegy, azt kéri, hogy nemmel szavazzon.

Szegény vagy hajléktalan

Kocsis Máté válaszában helytelennek minősítette, hogy a hajléktalanokat azonosítják a szegényekkel - sokan szegények, mégsem kötekednek az utcán és nem élnek szexuális életet a Kálvária téren, tette hozzá. Végzetes hiba a szegények, és a viselkedni nem tudó hajléktalanok összemosása. A polgármester kiemelte: egyik kerület sem fogja átvállalni önszántából Józsefvárostól a problémát, ezért kell őket lépéskényszerre szorítani és tárgyalásra késztetni. A budapesti hajléktalan-ellátás arányos elosztására van szükség, mert jelenleg Józsefváros végzi a munka dandárját. Fontos, hogy más kerületek is vegyék ki a részüket a probléma kezeléséből. Komássy: „Elkötelezett demokrataként, szeretem a népszavazást, amikor valódi döntésekről van szó, de ez nem az”. A problémát véleménye szerint nem így kell kezelni, kis létszámú hajléktalan-ellátó rendszer kialakítását szorgalmazza. A szocialista politikus az arányos hajléktalan ellátás működtetésére nyugat-európai és svédországi példákat hozott fel. „Két éve vettem át a kerület vezetését, miért én magyarázzam, az elmúlt húsz év hajléktalan- ellátásának totális csődjét”. - reagált a polgármester. Vagy konzerváljuk a mostani helyzetet, vagy egy újabbat, mást hozunk létre.  A közösségi együttélés szabályait mindenkinek be kell tartania, aki ennek megfelelően viselkedik az nem büntethető. A deviáns viselkedésű hajléktalanoktól a józsefvárosiakat senki sem védi meg, a deviancia viszont nem csak szociális kérdés – hangsúlyozta.

A lakosság védelme

Komássy felvetette az üresen álló önkormányzati lakások hasznosítását, a hajléktalanok esetleges beköltöztetésének lehetőségét. A polgármester válaszában kifejtette „nagyon szigorú feltételekkel lehetőséget adunk józsefvárosi hajléktalanoknak, de abban nem vagyok partner, hogy jól működő társasházi közösségekbe olyan hajléktalanokat költöztessünk, akik nem tudják betartani a közösségi együttélés szabályait”. Zárszóként Kocsis Máté kiemelte: él a kerületben nyolcvanezer ember, az ő alkotmányos jogairól is beszélni kell, védeni mindenféle devianciától, akár hajléktalan akár nem. Világos képet akarnak kapni, hogy mit szeretnének az itt élők.

A polgármester egy héttel korábban a szocialisták Népszínház utcai irodájában zártkörű megbeszélést folytatott az MSZP helyi tagságával, majd nyílt vitát vállalt Molnár György önkormányzati képviselővel, Iványi Gáborral az Oltalom Karitatív Egyesület elnökével és Bene Gézával a Város Mindenkié mozgalom képviselőjével. A téma szintén a népszavazás és a hajléktalan kérdés volt. A felek többek között megvitatták, hogy miért nem lehet a hajléktalanoknak életvitelszerűen az utcán tartózkodni, és miért vált napjainkra rendészeti kérdéssé is a hajléktalan-ellátás.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben