Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nagyobb zöldfelület, rendezett csomópont

Megújul az Orczy tér és környéke

2018. július 03. kedd

Felújítják az Orczy teret és környékét – jelentette be Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Kocsis Máté, Józsefváros és Ferencváros országgyűlési képviselője és Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere kedden. Tarlós István az induló beruházás kapcsán elmondta: a térnek a XXI. század elvárásai szerint és a közlekedési szempontok érvényesülése alapján egy új, zöldterületi és közterületi központtá kell válnia. Kocsis Máté szerint a tér megújulása sok százezer kelet-pesti közlekedését fogja megkönnyíteni. „A felújítást követően a józsefvárosiak egy élhetőbb, szerethetőbb közösségi teret fognak kapni” – mondta Sára Botond.

A főváros a kerületekkel összefogva nagy hangsúlyt fektet a budapesti közterek állapotának javítására – hangsúlyozta Tarlós István. A főpolgármester szerint a nyolcadik kerület ebben kitűnő partnere a fővárosnak, hiszen számos együttműködés valósul meg Józsefvárosban. Megújult a II. János Pál pápa tér, a Teleki tér, folyamatban van a Corvin negyed, a Magdolna negyed és a Palotanegyed felújítása.

Kétmilliárd forintból megújul a Blaha Lujza tér, és állami támogatással homlokzatfelújításon esik át a Corvin áruház. Továbbá várható a Magyar Rádió épületének felújítása és átadása a Magyar Nemzeti Múzeumnak, valamint a főváros strand- és fürdőfelújítási programjában egy tízmedencés szabadidő-, sport és kulturális központ is épül a kerületben – sorolta a főpolgármester.

A környék központja lesz az Orczy tér

„Most az Orczy negyed városrész következik, amelynek egyik első lépése, hogy a negyed kapuja, az Orczy tér a XXI. század elvárásai szerint szépül meg és válik a környék központjává” – emelte ki Tarlós István.

A részletekről a főpolgármester azt mondta: növelik a zöldterületek arányát, rendezik a parkolási felületeket, megújulnak a közösségi közlekedés megállói és a gyalogos kapcsolatok, megszűnnek a Baross utcai vágánymaradványok, rendeződik a kocsiszín előtti terület és javulni fognak a teret érintő kerékpáros közlekedés feltételei is.

 „Az Orczy út fő csomópontjának megújulása nemcsak 80 ezer kerületi életét segíti, hanem sok százezer budapesti lakos mindennapi közlekedését is megkönnyíti” – jelentette ki Kocsis Máté.

A nyolcadik kerület országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy a főváros belevágott a tér felújításába, tekintettel arra, hogy a tavalyi évben a kerület már elnyert kétmilliárd forintot az Orczy negyed rehabilitációjára. Kocsis Máté a vasárnapi időközi polgármester-választásról szólva elmondta Sára Botond a garancia arra, hogy a megkezdett kerületi fejlődés ne torpanjon meg, hiszen rengeteg még a tennivaló a városrészben.

3,5 milliárd forint az Orczy negyed fejlesztésére

„A Józsefváros Újjáépül program keretén belül a kerület szinte összes tere megújult, és hamarosan kezdődik a Blaha Lujza tér rekonstrukciója is. Most pedig a főváros egymilliárd forintot biztosít az Orczy tér és környékének felújítására” – hangsúlyozta Sára Botond. Az alpolgármester hozzátette: sor kerül a területtel összefüggő fejlesztések elvégzésére is, amelyekre már az idei költségvetésében biztosították a forrást, példának említve a Dobozi utca Baross tér és Magdolna utca közötti szakaszának megújítását.

Emlékeztetett: az Orczy negyed fejlesztése a Ludovika Campus beruházással már elindult, és az Orczy Negyed programmal folytatódik, amelyet a kormány 2 milliárd forinttal támogatott, Józsefváros önkormányzata pedig további félmilliárd forintot tett hozzá. A tér felújításával így már 3,5 milliárd forintot fordítanak a kerületrész fejlesztésére – összegezte.

2019-ben indulna a tér újjáépítése

Az Orczy tér megújításának ütemezéséről Sára Botond elmondta: jövő tavaszra, nyár elejére elkészülhetnek az engedélyeztetett tervek, és jövő nyár végén, ősszel elindulhat a rekonstrukció.

Hozzátette: a projekt koncepcióterveit a főváros és a kerület közösen alakította ki, a lakosok véleményét is kikérve. A felújítást követően a józsefvárosiak egy élhetőbb, szerethetőbb közösségi teret fognak kapni – emelte ki Sára Botond.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben