Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Józsefvárosi Galéria egykori vezetője 82 éves volt

Elhunyt Fajó János képzőművész

2018. július 09. hétfő

Életének 82. évében vasárnap elhunyt Fajó János Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművész; a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja. Fajó János nevéhez fűződik többek között a kortárs képzőművészet egykori legendás kiállítóhelye, a Józsefvárosi Kiállítóterem, a Józsefvárosi Galéria pedig az ő vezetése alatt élhette meg első fénykorát.

Fajó János Orosházán született 1937. február 9-én; tagja volt a békéscsabai képzőművészeti körnek. 1961-ben kitüntetéses diplomával végzett a budapesti Iparművészeti Főiskola díszítő-festő szakán. 1961 és 1965 között esztétikát, művészetelméletet és filozófiát tanult, kiállításokat szervezett a Fiatal Művészek Klubjában. 1964 és 1967 között Kassák Lajos egyetlen növendéke volt. A hatvanas évek közepétől rendszeresen kiállított itthon és külföldön egyaránt.

Profilja az experimentális művészettől a designig terjedt. 1976-tól 2012-ig folyamatosan szervezett és irányított nyári szabadiskolát, amely szerves egységet képezett a Pesti Műhellyel és a Józsefvárosi Galériával. 1979-ben díjat nyert a ceglédi faplasztikai biennálén.  

Fajó János 1989-től tanított a Magyar Iparművészeti Főiskolán (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem). 1995-ben felkérésre megalkotta Moholy-Nagy László centenáriumi emlékművét szülőfaluja számára.  

„A Józsefvárosi Galéria 1976 márciusában indult útjára Lantos Ferenc kiállításával, Fajó János vezetésével. A Galéria ekkor élte azt a virágkorát, amit mi is célul tűztünk ki öt évvel ezelőtt a felújításkor, a Galéria újraálmodásakor”– tudtuk meg Szabó Erzsébettől, a Józsefvárosi Galéria szakmai igazgatójától. „Sajnálattal olvastuk a szomorú hírt. Galériánk őszinte részvétét fejezi ki Fajó János családjának”– tette hozzá.

Forrás: MTI

Nyitókép: Fajó János közösségi oldala

Fotó: Józsefváros Újság/Archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben