Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Így hűtsük le magunkat!

Életmód tippek a kánikula elviselésére

2018. július 13. péntek

A vízparti nyaralás nem mindenkinek adatik meg, és a legtöbben a nyár nagy részét a fővárosban töltjük, így érthető, hogy szomjazzuk a felfrissülést. A ventilátor, a légkondi és egy jó pofa sör elsőre egyszerű és jó ötletnek tűnik, de ennél vannak egészségesebb megoldások is. Tudatos táplálkozással, néhány egyszerű tippel sokat tehetünk azért, hogy könnyebben vészeljük át a kánikula kellemetlenségeit.

Elég csak a hírek végét elkapnunk, rögtön tájékozódhatunk a napi csúcshőmérséklet mellett az UV-A és az UV-B sugárzás veszélyeiről. Talán, ha álmunkból keltenek fel, akkor is tudjuk, kánikulában kiemelten fontos a fokozott folyadékfogyasztás, a fényvédelem, és a napozástól való tartózkodás dél és három óra között. Emellett szerencsés, ha az egész testünket fedő, könnyű öltözéket hordunk és a kalap is jó barátunk lehet a napsütötte órákban. Ne feledkezzünk meg szemünk védelméről sem, igyekezzünk minőségi, polarizált napszemüveget választani. A külső védelem mellett szervezetünket is felvértezhetjük a nagy meleg ellen. Nézzük, milyen tippek lehetnek segítségünkre.

Táplálkozzunk okosan

Érdemes a szervezetünk jelzéseire odafigyelni. Sokunk, a hőségben kevésbé kívánja a zsíros, fűszeres, nehéz ételeket, a könnyebb, lédús, zöldségben gazdag falatok jobban esnek. A folyadékpótlás miatt is kerüljön főétkezésekkor többször az asztalra levesféle vagy főzelék. Ezeket az ételek, mivel könnyen fogyaszthatóak és emészthetőek, ezért az idősebbek és a kicsik emésztőrendszerét sem terhelik meg. Természetesen a húsról sem kell lemondanunk. A zsíros csülökkel, bő zsírban sült bundázott ételekkel szemben részesítsük előnyben a natúr csirke mellett friss salátával, vagy grill zöldségekkel. Ha tehetjük, a halat is igyekezzünk beiktatni az étrendünkbe.

Igyunk bölcsen

A kávé és az alkoholok vízhajtó hatásúak, a cukrozott üdítőitalok pedig kevésbé enyhítenek a szomjúságunkon. A jégbe hűtött italok is csak rövid ideig tartó felfrissülést hoznak, mert hatásukra a szervezet hőt termel, ami szintén erőteljes izzadást okoz, így utána még melegebbnek érezzük a levegőt. A reggelt indíthatjuk egy kellemes joghurtos, gyümölcsös turmixszal, napközben pedig gyümölcsökkel dúsított cukormentes limonádékkal csillapíthatjuk a szomjunkat. Ha szeretnénk kicsit feldobni a szomjoltót, akkor a jégkockatartót ne csak vízzel töltsük meg, hanem dobáljunk bele idénygyümölcsöket is. A jégbe zárt áfonya, feketeszeder, vagy málna, nem csak az ízvilágát dobja fel az üdítőnknek, de látványként is izgalmas.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben