Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

3000 négyzetméternyi út- és járdaszakasz készült el

Sára Botond: Józsefváros lakóinak a kényelme és a nagyobb közlekedésbiztonság a cél

2018. július 20. péntek

Hatvan nap alatt, 100 millió forintos beruházással, mintegy 3000 négyzetméternyi út- és járdaszakasz készült el kerületünkben. A 2013-ban elfogadott útfelújítási program keretében számos utat korszerűsítettek, az elmúlt két hónapban a Bláthy Ottó és a Golgota utca forgalmasabb szakaszait újították fel. „A lakossági igényekre reagálva, a nagyobb közlekedésbiztonságra koncentrálva építjük újjá a problémás útszakaszokat” – mondta Sára Botond polgármester, akivel együtt tekintettük meg a megújult utakat, járdákat és a Vajda Péter utcánál elkészült új, akadálymentesített gyalogátkelőhelyet.

A középületek, társasházak, közterületek, parkok rekonstrukciója mellett folyamatosan újulnak meg Józsefváros út- és járdaszakaszai is. Öt évvel ezelőtt az útfelújítási program keretében mintegy 22 út korszerűsítéséről, illetve azok megtervezéséről döntött a képviselő-testület. Az önkormányzat jó gazdálkodásának köszönhetően idén 3,3 milliárd forint pénzmaradvány keletkezett, ebből az eddigieken túl további 250 millió forinttal egészítették ki az út- és járdafelújításokra fordítható keretet.

A munkálatok folyamatosak, sorra készülnek el az új út- és járdaszakaszok, a Smart City program keretében akadálymentesített átkelőhelyek létesülnek.

A Bláthy Ottó utca és a Golgota utca az elkészült útszakasza nem csak rendezettebb képet mutat, hanem a közlekedés szempontjából is biztonságosabb. „Mindkét útszakaszról felszedték a rossz állapotú macskaköveket és a felhagyott villamos síneket” – meséli Sára Botond a munkálatokról.

„A lakók nyugalmát szem előtt tartva, a forgalom csillapítása is cél volt, ezért mindkét utcát ezen a szakaszon zsákutcásítottuk. Továbbá az itt élők kényelmét szolgálja, hogy több parkolóhely került kialakításra” – teszi hozzá a polgármester.

Az iskola és óvodák közelsége, valamint Vajda Péter utca nagy forgalma miatt, vizsgálják az új gyalogátkelőhely továbbfejlesztésének, akár intelligens, világító ledsorral történő ellátásának lehetőségét.

Az akadálymentesített, intelligens átkelőhelyek – főleg az idősek, gyermekek, családok szempontjából – jelentősen növelik a közlekedésbiztonságot. A Százados úton már működik ilyen – mondja Sára Botond –, és további három kialakítását is megszavazta a képviselő testület. Hasonló intelligens gyalogátkelőhely készült most el, itt a Vajda Péter utcánál is.„A gyalogosok védelmében még nagyobb hangsúlyt fektetünk a biztonságos gyalogos átkelésre, ezért olyan intelligens gyalogátkelőhelyeket létesítünk, amelyek az autósok figyelmét még jobban felkeltik” – tudjuk meg Sára Botondtól. „A zebrába épített ledsorok – amelyek akkor villannak fel, ha a gyalogos rálép –, a jobban kivilágított átkelők és a külön, sárgán villogó lámpa is ezt a célt szolgálják”– magyarázza a polgármester.

Dr. Ferencz Orsolya a környék önkormányzati képviselője lapunknak elmondta: hosszú munka eredményeként sikerült ezt az állapotot elérni. „2010 óta dolgozunk azon, hogy a forgalmi rend megváltoztatásával és a két szóban forgó utcaszakasz zsákutcásításával érdemben csökkentsük az átmenő forgalmat, biztosítva ezzel az itt élők nyugalmát.” A Kolónia lakónegyed körüli beruházásokkal itt nem állnak meg, további fejlesztések várhatók. „A Smart City Ideiglenes Bizottság elnökeként elmondhatom, további okos megoldásokkal igyekszünk tenni az említett lakónegyed köz- és közlekedés biztonságáért. Terveink között szerepel a Vajda Péter utcánál egy intelligens gyalogátkelőhely kialakítása, illetve a térfigyelő kamerarendszer további bővítése is” – nyilatkozta lapunknak Ferenc Orsolya.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben