Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lépések a népszavazás után

Igazságos, kemény, de emberséges eljárást ígér Kocsis

2011. szeptember 26. hétfő

Közel tízezer ember szavazott Józsefváros első helyi népszavazásán, ahol a válaszadók 90 százaléka arról biztosított a polgármestert, hogy a hajléktalan ügy megoldásával kapcsolatban jónak tartja az irányt, amerre elindult a kerület. Kocsis Máté hétfő reggeli sajtótájékoztatóján bemutatta a kerületi hajléktalan-problémára kialakított programokat.

Most vasárnap közel tízezer ember élt állampolgári jogával és szavazott a három, hajléktalanságot érintő kérdésben. Az első kérdésben 85,9 százalék, a másodikban 88 százalék, a harmadik kérdésben pedig 94,5 százalék szavazott igennel, vagyis támogatta a polgármester törekvéseit.

Eligazítással kezdődött a népszavazás utáni első nap Józsefvárosban. Kocsis Máté összevont állománygyűlésen tájékoztatta a kerület rendőreit és közterület felügyelőit az előttük álló feladatokról. A két szervezet együttműködésével ugyanis nagyszabású, 0-tól 24 óráig tartó közrendvédelmi akció kezdődik a szabálysértések visszaszorítására, megakadályozására – mondta el Kocsis Máté, már a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. A kerület vezetője jelezte: csaknem 10 ezer ember felhatalmazásából tárgyalásokat fog kezdeni a főpolgármesterrel és a fővárosi önkormányzattal annak érdekében, hogy igazságos, arányos és hatékony legyen a hajléktalan ellátás, és ezzel párhuzamosan tehermentesítsék a kerületet.

A polgármester beszéde elején elmondta: Igazságos, de emberséges, ugyanakkor kemény és következetes hajléktalan ellátásra készülünk. „Józsefváros túlzott terhet vállalt eddig az ide bejelentett 2700 hajléktalan ellátásával.” – mondta, majd hozzátette: a kerület programot indít, amelynek keretében a VIII. kerületben hajléktalanná vált és korábban itt élő embereknek segítséget nyújt. A Józsefvárosi Lélek Program (Józsefvárosi Lelki-segítségnyújtási, Életviteli, Lakhatási és Egzisztencia-teremtési Közösségi Program) keretében ezek az emberek az önkormányzattól lakást és munkát is kaphatnak, amelyeket szigorú feltételekhez kötnek.

3 pillér

A program három pillérre épül, mentorálásra, munkára és lakhatásra, és a kerület gondoskodik az érintettek teljes körű egészségügyi ellátásáról is. Kocsis kifejtette, hogy a városrész városüzemeltetési szolgálata munkaszerződést fog kötni a programba kerülőkkel, illetve egyéves lakásbérleti szerződést is kötnek velük. Olyan lakhatási feltételeket fognak biztosítani, amelyek módot adnak arra, hogy családok ismét együtt éljenek, és lehetőséget teremtenek arra, hogy az újrakezdés könnyebb legyen.

Segítséget vár a kerület

Előzetes becslések szerint körülbelül 60-100 olyan hajléktalan van, aki Józsefvárosban veszítette el otthonát. A polgármester úgy véli, ennyi emberről képes és fog is gondoskodni a kerület. A kerületekben működő civilektől és nagy vállalatoktól is segítséget vár Józsefváros vezetősége, hiszen az önkormányzat lakásfelújításra ennyi pénzt nem tud fordítani. Az önkormányzat programot indít „A hajléktanságból kivezető út megteremtéseként” azoknak, akik a kerületben veszítették el otthonukat. Kocsis Máté ismertette, hogy a Józsefvárosi lélek program lelki segítségnyújtási, életviteli, lakhatási, egzisztenciateremtési és közösségi program lesz. Az egyéves bérleti szerződés lejárta után a társasházi lakóközösségek véleményét is kikérik az érintettekről, ami arra sarkallja a programban részt vevőket, hogy betartsák az együttélés szabályait - mondta a polgármester, hozzátéve, hogy ennek figyelembevételével hosszabbítják meg a bérleti szerződéseket.

További lépések várhatóak

A sajtótájékoztató végén a polgármester kiemelte, „kíméletlen” harcot ígért a lakásmaffia ellen, amely számos esetben a hajléktalanná válás oka. Elmondta, hogy mostantól kezdődően kivizsgálják az elmúlt tíz év hasonló ügyeit is, amelyekről jelentést készítenek. A polgármester arról is beszámolt, hogy a helyi tapasztalatok alapján a hajléktalan ellátás újragondolását javasolja a szociális államtitkárságnak.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben